Kripto mjenjačnice prodaju tokene koje je SEC proglasio nezakonitim

Foto: Pixabay.com

Američka komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) vodi kampanju za reguliranje kriptovaluta od 2017. godine, tvrdeći da ima ovlasti nadzirati mnoge digitalne tokene i platforme koje njima trguju.

Međutim, prema Wall Street Journalu, SEC može regulirati samo digitalne tokene koji su klasificirani kao vrijednosni papiri, odnosno kategorija koja uključuje imovinu poput dionica i obveznica.

Predsjednik SEC-a Gary Gensler ističe da su mnogi od njih zapravo ilegalno distribuirani, jer se vrijednosni papiri mogu prodati javnosti samo ako su registrirani kod SEC-a i ako izdavatelji daju financijske podatke i objavu procijenjenog rizika.

Prodaja vrijednosnih papira široj javnosti, uključujući kriptovalute, bez registracije čini izdavatelja odgovornim za kršenje zakona o zaštiti investitora.

Od kraja 2017. SEC i američki sudovi identificirali su 76 kriptovaluta kao vrijednosne papire. Od tih 76, 16 je bilo dostupno za trgovanje na jednoj ili više velikih američkih kripto burzi. Broj takvih kriptovaluta utrostručio se tijekom prošle godine, prema najnovijem izvješću SEC-a.

Izvješće dolazi usred tekućeg sukoba između SEC-a i kripto tvrtki, koje se žale da Sjedinjene Američke Države zaostaju za drugim zemljama u pravilima o digitalnoj imovini.

Posljednji u nizu kritičara bio je glavni izvršni direktor Ripplea, koji je za CNBC na Dubai Finance Summitu u ponedjeljak (8. svibnja) rekao kako su SAD zasjenile druge zemlje na tom polju. Dodao je da će njegova tvrtka potrošiti oko 200 milijuna dolara na obranu na sudu do rješenja tužbe koju je SEC podnio u prosincu 2020.

S druge strane, SEC navodi kako u ovom trenutku najveće kripto burze nude za trgovanje najmanje 12 spornih kriptovaluta, odnosno onih koje imaju ‘težinu’ vrijednosnih papira i koje bi trebale biti pod nadležnošću Komisije.

U 2022. SEC je pokrenuo ukupno 30 restriktivnih mjera za kontrolu kriptovaluta, što je povećanje od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu. U prvim mjesecima 2023. SEC je izdao 13 obustava ovrhe, što je povećanje za više od 25 posto u odnosu na prošlogodišnje brojke.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari