Pokrenut postupak za zajam od 400 milijuna eura za obnovu željezničkog sustava

pixabay.com
Vlakovi na stajalištu, ilustracija Foto: Pixabay.com

Vlada Hrvatske pokrenula je postupak za sklapanje ugovora o financiranju između Hrvatske i Europske investicijske banke (EIB) za projekt revitalizacije željezničkog sustava, vrijedan 400 milijuna eura, kojim bi se trebala značajno poboljšati sigurnost putnika i osoblja u željezničkom prometu te povećati kapacitet i modernizirati željeznička infrastruktura.

Potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković rekao je da se tom odlukom prihvaća nacrt ugovora o financiranju kao osnova za vođenje pregovora s predstavnicima EIB-a, prenosi Hina, te da se određuje sastav izaslanstva Hrvatske za vođenje pregovora.

Ugovorom o financiranju realizirat će se zajam od u iznosu od 400 milijuna eura s rokom povlačenja od 60 mjeseci, od ukupno planiranih 900 milijuna eura okvirnog zajma namijenjenog za financiranje spomenutog projekta, čija se realizacija očekuje u idućem desetogodišnjem razdoblju“, rekao je Butković.

Odlukom se ovlašćuje voditelj izaslanstva da u ime izaslanstva Hrvatske potpiše zapisnik s pregovora i ostalu potrebnu dokumentaciju te se ujedno ovlašćuje ministar financija da u ime Hrvatske potpiše ugovor o financiranju.

“Realizacija projekata koji će se financirati putem sredstava osiguranih tim zajmom dovest će do značajnog poboljšanja sigurnosti putnika i osoblja smanjujući rizik od nesreće i ozljeda te do povećanja kapaciteta i modernizacije željezničke infrastrukture”, istaknuo je Butković. 

Preostali dio okvirnog zajma, u iznosu od 500 milijuna eura, bit će predmetom sljedećih ugovora o financiranju u vezi s provedbom gore navedenog Projekta, navodi se u dokumentu Vlade.

Podsjećamo, Vlada Hrvatske je u studenom 2023. donijela zaključak kojim je prihvatila Projekt “Revitalizacija željezničkog sustava Republike Hrvatske“ koji bi se financirao ili sufinancirao okvirnim zajmom EIB-a u iznosu od 900 milijuna eura.

Tim okvirnim zajmom financirali bi se ili sufinancirali indikativni projekti društva HŽ Infrastruktura u iznosu od 714,6 milijuna eura te indikativni projekti društva HŽ Putnički prijevoz u iznosu od 185,3 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari