HŽ Infrastruktura potpisala ugovore vrijedne 295 milijuna eura

pixabay.com
Vlakovi na stajalištu, ilustracija Foto: Pixabay.com

HŽ Infrastruktura potpisala je dva ugovora s Europskom izvršnom agencijom za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA), ukupno vrijedna gotovo 295 milijuna eura, javlja Hina.

Njima će osigurati bespovratna sredstava za financiranje radova na dijelu projekta unapređenja i izgradnje dvokolosiječne pruge na dionicama Dugo Selo – Novska te za financiranje izrade idejnog projekta za novu dvokolosiječnu željezničku prugu na dionici Skradnik–Krasica–Tijani.

Kako je u petak prioćeno iz HŽ Infrastrukture, bespovratna sredstva osigurana su iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Ugovor za prvi projekt odnosi se na financiranje radova na građevinskom i elektroenergetskom željezničkom infrastrukturnom podsustavu na dionicama Ivanić-Grad–Popovača i Popovača–Kutina.

Ukupna procijenjena vrijednost prihvatljivih troškova iznosi 289 milijuna eura, od čega je iz CEF-a osigurano 85 posto sredstava, odnosno 246 milijuna eura. Preostalih 15 posto iznosa financira se iz državnog proračuna.

Drugi ugovor je ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova za izradu idejnog projekta s ishođenjem lokacijskih dozvola za novu dvokolosiječnu željezničku prugu na dionici Skradnik – Krasica –Tijani od 5,8 milijuna eura, od čega se 85 posto ili 4,9 milijuna eura financira iz CEF-a, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna.

Nova dionica dvokolosiječne elektrificirane željezničke pruge duljine 72 kilometra bit će projektirana za brzinu do 160 km/h.

4 Odgovora

  1. Koliko već dugo slušamo/čitamo o toj modernizaciji infrastrukture HŽ-a?! Pa barem jedno 20 godina ide ta priča, a vlakovi i pruge i dalje kao u Istočnom Jemenu.

  2. Od Zaprešića do Zaboka su napravili odličan posao sa novom infrastrukturom i ako ce biti na toj razini onda je to super

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari