Sredstvima iz EU fondova i uz zajmove EIB-a obnavlja se vozni park Hrvatskih željeznica

foto HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ/lsd

HŽ Putnički prijevoz i HŽ Infrastruktura u investicijskom su zamahu nabavom i uvođenjem novih vlakova te obnovom i gradnjom pruga sredstvima iz EU-ovih fondova i uz zajmove EIB-a, a sve u sklopu Zelenog plana EU-a i s ciljem stvaranja modernog i održivog željezničkog prometa.

Poručili su to predsjednici uprava HŽPP-a Željko Ukić i HŽI-ja Ivan Kršić nakon najave o novom kreditu EIB-a (Europske investicijske banke) od 900 milijuna eura za projekte željeznice koji bi se trebao potpisati u prosincu, da bi realizacija projekata mogla početi u 2024.

Kredit s EIB-om je dogovoren i u suradnji s ministarstvima mora, prometa i infrastrukture te financija, piše Hina.

Dio obnove voznog parka HŽPP-a je i današnje puštanje u promet petog elektromotornog regionalnog vlaka na relaciji Zagreb-Karlovac-Zagreb.

Ukupno je planirana nabava 21 vlaka, što se financira s 85 postotnim iznosom iz EU-ovih fondova, odnosno s nešto više od 116,8 milijuna eura.

Uz to će graditi i tehnički centar na Ranžirnom kolodvoru za servis tih vlakova, a u skladu s odlukom Vlade o restrukturiranju željezničkog parka i putničkog prijevoza Ukić je istaknuo da bi HŽPP od 2025. do 2030. trebao nabaviti 60 novih vlakova na alternativne pogone čime bi potpuno obnovili vozni park.

Predsjednik uprave HŽI-ja Kršić kaže da tvrtka trenutno radi na 27 projekata ukupno vrijednih oko milijardu eura, te da u idućih deset godina planiraju uložiti još pet milijardi eura.

“Uz taj kredit, odnosno 700 milijuna eura koliko ide za HŽI od ukupnih 900 milijuna eura, uređivat ćemo ne samo pruge nego i kolodvore i stajališta u Zagrebu, Virovitici, Sesvetama i još neke”, najavio je Kršić, naglašavajući da im je taj kredit “jednako važan kao i onih šest milijardi eura koje ćemo osigurati kroz EU fondove za glavne pravce”.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari