EIB i NordLB potpisale sporazum o financiranju projekata obnovljive energije u EU

Freepik.com
Projekti zelene tranzicije, Foto: Freepik.com

Europska investicijska banka (EIB) i Norddeutsche Landesbank Girozentrale (NordLB) potpisale su sporazum o potpori projektima obnovljive energije u zemljama EU.

Iznos od 250 milijuna eura iskoristit će se za potporu solarnih fotonaponskih ulaganja, kopnenih vjetroelektrana i projekata baterija u nekoliko država članica EU-a, posebno u Poljskoj, Danskoj i Švedskoj, objavljeno je na službenoj stranici EIB-a. Ova investicija pridonijet će ciljevima plana REPowerEU uvođenjem kapaciteta za čistu energiju kako bi se podržala energetska neovisnost i sigurnost opskrbe Europske unije.

„Ubrzavanje zelene tranzicije i promicanje ulaganja u obnovljive izvore energije jedan je od prioriteta plana REPowerEU, koji također promovira i podržava Grupacija EIB-a. Očekuje se da će se veći broj projekata razviti u kohezijskim regijama u Poljskoj i zemljama izvan eurozone, a oni će se uglavnom sastojati od kopnenih vjetroelektrana, solarnih fotonaponskih projekata i skladištenja baterija. Kao takva, ulaganja će promicati održivi rast u regijama EU-a u kojima je dohodak po stanovniku niži, ističući tako predanost EIB-a teritorijalnoj i socijalnoj koheziji“, priopćeno je iz EIB-a.

Tijekom prošle godine, EIB je potpisao 20,86 milijardi eura novog financiranja za projekte održive energije na globalnoj razini, što uključuje 996 milijuna eura u Poljskoj, 49 milijuna eura u Danskoj i 389 milijuna eura u Švedskoj.

Cilj Grupacije EIB-a je podržati u ulaganjima u klimu i održivost s trilijun eura u desetljeću do 2030. godine i posvetiti najmanje polovicu svojih godišnjih obujma financiranja u tu svrhu.

U srpnju 2023. godine, Upravni odbor EIB-a odlučio je podići obujam financiranja čiste energije Grupe na dosad neviđene razine u potpori cilju REPowerEU smanjenja ovisnosti Europe o uvozu ruskih fosilnih goriva brzim pomicanjem čiste tranzicije. Dodatnih 45 milijardi eura bit će uloženo tijekom sljedećih pet godina, povrh već snažne potpore EIB-a energetskom sektoru u EU. Procjenjuje se da će namjenski paket REPowerEU mobilizirati dodatnih 150 milijardi eura ulaganja do 2027. godine, dajući tako značajan doprinos energetskoj neovisnosti Europe.

„Transformacija energetskog sektora u zemljama EU glavni je prioritet za EIB. Pozdravljamo novu inicijativu NordLB-a za više zemalja za potporu projektima obnovljive energije jer će oni ojačati energetsku diversifikaciju, održivost i neovisnost Europske unije”, rekla je potpredsjednica EIB-a, Teresa Czerwińska.

NordLB je smatra se pouzdanim partnerom EIB-a s dugogodišnjim iskustvom u financiranju postrojenja za obnovljive izvore energije.

„Naša suradnja s EIB-om proširuje našu bazu financiranja i daje nam pristup promotivnim kreditima koji podržavaju zelenu tranziciju. Rad s EIB-om na podršci energetskoj tranziciji također naglašava našu ulogu jedne od vodećih europskih banaka u sektoru obnovljive energije”, rekao je Heiko Ludwig, globalni voditelj strukturiranih financija u NordLB-u.

Podsjećamo, Grupacija EIB-a financira zdrava ulaganja koja pridonose ciljevima politike EU-a, uključujući socijalnu i teritorijalnu koheziju te pravedan prijelaz na klimatsku neutralnost. EIB je bila prva multilateralna razvojna banka koja je ukinula potporu fosilnim gorivima i obvezala se podržati klimatska ulaganja u ovom desetljeću. Više od polovice zajmova Grupe EIB-a u 2022. godine, bilo je posvećeno projektima održivosti klime i okoliša, dok je gotovo polovica financiranja EIB-a u Europskoj uniji bila namijenjena projektima u kohezijskim regijama, stoji u objavi na službenoj stranici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari