EIB: Razvijena gospodarstva da pomognu nerazvijenim s ublažavanjem klimatskih promjena

Pixabay.com
Klimatske promjene, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Građani u Europi, SAD-u, Kini i Japanu vjeruju da bi njihove zemlje trebale financijski pomoći siromašnijim zemljama s ublažavanjem posljedica klimatskih promjena, pokazala je anketa Europske investicijske banke (EIB).

Peto EIB-ovo godišnje istraživanje o klimi otkrilo je široki globalni konsenzus o financiranju borbe protiv klimatskih promjena, čak i ako to znači veće poreze i ukidanje subvencija za fosilna goriva.

Građane istodobno jako brinu ekonomske posljedice mjera koje bi trebale ublažiti klimatske promjene, prenosi Hina, i većina ispitanika smatra da će prijelaz na gospodarstvo s niskim udjelom ugljika biti uspješan samo ako bude paralelno rješavao i nejednakosti, pokazalo je istraživanje.

Najnovije EIB-ovo istraživanje o klimi naglašava duboku svijest ljudi o klimatskim promjenama i njihovu spremnost da se s njima izravno uhvate u koštac”, rekao je potpredsjednik EIB-a Ambroise Fayolle.

“Oni shvaćaju da uspješan prijelaz na klimatski neutralan svijet ide ruku pod ruku s rješavanjem društvenih i ekonomskih nejednakosti kod kuće i globalno”, dodao je Fayolle.

Financiranje prilagodbe, gubitaka i štete bit će ključno pitanje na razgovorima u sklopu COP28 koji bi trebali započeti u Dubaiju ovog tjedna. Više od 60 posto ispitanika u EU i SAD smatra da njihove zemlje moraju osigurati potrebna sredstva, utvrdio je EIB.

I Kina bi trebala snositi dio financijskog tereta, smatra gotovo tri četvrtine ispitanika u azijskom divu, unatoč statusu zemlje u razvoju i stavu kineskih vlasti da bi većinu novca trebale osigurati industrijalizirane zemlje.

Ispitanici iz cijelog svijeta svrstali su klimatske promjene među tri najveća izazova u svijetu, uz troškove života i ravnopravnost u prihodima.

Istraživanje je također otkrilo snažnu globalnu potporu ukidanju subvencija i poreznih olakšica za fosilna goriva, što bi trebao biti istaknut predmet sporova na COP28. U Indiji i Kini, koje su u svjetskom vrhu po subvencijama za fosilna goriva, više od 90 posto anketiranih slaže se da bi ih trebalo ukinuti. U SAD-u, Europi i Japanu takav potez podupire oko tri četvrtine ispitanika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari