EK pokreće aukciju za subvencije za zeleni vodik, planirani proračun 800 milijuna eura

Pixabay.com
Vodik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska komisija je pokrenula prvu aukciju u okviru Europske banke vodika, nudeći 800 milijuna eura potpore za proizvodnju obnovljivog vodika.

Proizvođači obnovljivog vodika moći će se natjecati za subvencije, u obliku fiksne premije po kilogramu proizvedenog vodika, do gornje granice od 4,5 eura po kilogramu, prenosi portal renewablesnow.com. Kvalificirani prijedlozi do ove gornje granice bit će rangirani na temelju ponuđene cijene, dok se ne potroši planirani proračun.

Proizvođači će morati početi proizvoditi obnovljivi vodik u roku od pet godina od potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i dobit će potporu do deset godina.

Europska komisija je rekla i da će državama članicama biti dopušteno financirati projekte koji nisu bili uspješni na aukciji, zahvaljujući novom mehanizmu u okviru Banke vodika pod nazivom “Auctions-as-a-service”. Države članice moći će dodijeliti nacionalna sredstva bez potrebe za provođenjem posebne dražbe i imat će koristi od pojednostavljenog postupka odobravanja ove državne potpore. Ovaj dodatni mehanizam osmišljen je da bi se smanjila birokracija i troškovi, dok pomaže u sprječavanju segmentacije tržišta i shema poticaja.

Rok za dostavu ponuda je 8. veljače 2024. godine, a rezultati evaluacije očekuju se već u travnju 2024. godine, navodi isti izvor. Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava bit će potpisani u roku od devet mjeseci nakon zatvaranja poziva.

Komisija očekuje da će joj pilot dražba pružiti informacije o projektima obnovljivih izvora energije u EU-u, troškovima vodika i potrebama za ovu vrstu subvencija.

Današnja prva dražba za proizvodnju obnovljivog vodika u cijeloj EU šalje jasan signal da je Europa mjesto za ulaganje u proizvodnju obnovljivog vodika i industrije temeljene na vodiku”, rekao je Wopke Hoekstra, povjerenik za klimatske akcije.

“Razvoj čvrstog tržišta vodika u EU učinit će nas konkurentnijima, ponuditi nove prilike za rast industriji i osigurati kvalitetna radna mjesta za europske tvrtke i građane”, dodao je Hoekstra.

Financiranje aukcije dolazi iz Inovacijskog fonda, čiji se proračun procjenjuje na 40 milijardi eura iz Sustava trgovanja emisijama EU-a između 2020. i 2030.

EK je također otvorila poziv za dostavu prijedloga za tehnologije dekarbonizacije u okviru Inovacije, vrijedan četiri milijarde eura. Prema planu REPowerEU, EU namjerava proizvesti 10 milijuna tona vodika do 2030.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari