Agencija za ugljikovodike dobila 30 milijuna eura za istraživanje geotermalnog potencijala

Foto: Damir Senčar/Hina
Marijan Krpan, Davor Filipović, Luka Balen, Foto: Damir Senčar/Hina

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u četvrtak je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih gotovo 30 milijuna eura Agenciji za ugljikovodike (AZU) za projekt pripreme i istraživanje geotermalnog potencijala za šest projekata, odnosno područja koja se nalaze u panonskom dijelu Hrvatske.

Riječ je, pojašnjava Hina, o sredstvima za istraživanje geotermalnog potencijala u Hrvatskoj iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost, koje je Ministarstvo izravno dodijelilo Agenciji u okviru poziva za projekt “Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala”.

Cilj projekta je istražiti mogućnosti korištenja geotermalne energije u toplinarstvu, čime će se doprinijeti modernizaciji sustava javnog grijanja.

Ugovor su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, direktor Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

“S bušenjem prvo počinjemo iduće godine kod Velika Gorice i Osijeka, a još četiri područja gdje ćemo to istraživati su oko Zaprešića, Siska, Vukovara i Vinkovaca. Sve su to još istražne radnje i testiranja, u čemu postoje i rizici, ali vjerujemo da tu ima geotermalne vode koju možemo iskoristiti za grijanje, što nam potvrđuju i okolne bušotine na tim područjima”, naglasio je direktor AZU Marijan Krpan.

Najavio je da će za izvođače radova raspisati natječaj, dodajući da bi bilo logično da to rade Crosco i Ina.

Ministar Filipović je istaknuo važnost ovog ugovora za daljnju zelenu energetsku tranziciju u Hrvatskoj u smjeru većeg korištenja geotermalne energije, što je i u skladu s Zelenim planom EU.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari