Croscu pripala izrada istražne geotermalne bušotine u Bjelovaru

pixabay.com
Geotermalni izvori, Foto: Pixabay.com

Hrvatska tvrtka Crosco na javnom je natječaju dobila izradu istražne geotermalne bušotine Korenovo GT-1 vrijednu 3,5 milijuna eura bez PDV-a, a radovi bi trebali početi tijekom sljedećeg mjeseca, objavio je u srijedu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na društvenim mrežama.

Hrebak, piše Hina, očekuje da će se na dubini od 1.500 metara pronaći voda topline 70 do 80 stupnjeva Celziusa, kojom bi se trebala grijati buduća poslovna zona Veliko Korenovo koja je u fazi projektiranja.

“Ovim pilot projektom ‘district heatinga’ želimo uvesti sustav grijanja na geotermalnu vodu. Očekujemo da ćemo pronaći toplu vodu na dubini do 1.500 metara kojom planiramo grijati poduzetničku zonu Veliko Korenovo. Očekujemo još pet do šest takvih geotermalnih bušotina na području cijelog našeg grada, kako bismo mogli grijati stambene objekte i javne institucije”, rekao je Hrebak.

Kaže kako je cilj da Bjelovar u idućih deset godina postane energetski samodostatan i neovisan grad.

Završetak radova na istražnoj geotermalnoj bušotini Korenovo GT-1 planiran je za rano proljeće iduće godine.

Što se financijske konstrukcije tiče, oko 1,3 milijuna eura osigurale su Norveška, Lihtenštajn i Island, a dodatnih milijun eura planiran je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Preostalih 1,2 milijuna eura podmirit će Grad Bjelovar, no postoji šansa da se još 400.000 eura osigura iz izvanproračunskih izvora.

Prvi natječaj za izradu istražne geotermalne bušotine Terme Bjelovar raspisale su u veljači ove godine. Na njega se javila španjolska tvrtka IPM, no natječaj je poništen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari