Geotermalno polje Lekovec-Kutnjak jedno od najvećih, u planu elektrana

pixabay.com
Geotermalni izvori, Foto: Pixabay.com

Javna tvrtka Bukotermal, koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec, nakon dvije godine pripreme i dvije godine istraživanja, privela je kraju istražne radove na geotermalnom polju Lunjkovec-Kutnjak te na remontu dviju geotermalnih bušotina.

„Nakon pune dvije godine istraživanja ove bušotine, stigli smo s tim dijelom do kraja. Utvrđeno je da se na 2.430 metara nalazi nalazište geotermalne vode, topline 142,03 stupnja. Prema riječima stručnjaka, to je jedan odličan potencijal za proizvodnju električne energije“, izjavio je varaždinski župan Anđelko Stričak, prenosi Hina. Najavio je da je sljedeći korak izrada idejnog rješenja razrade i eksploatacije te ishođenje okolišnih uvjeta.

„Nakon toga možemo prići projektiranju same geotermalne elektrane. Planiramo da toplinsku energiju iskoristimo za plastenike i staklenike, ali i u druge svrhe. Zasada su ovi rezultati sjajni“, rekao je Stričak.

Tvrtka Bukoteramal je u vlasništvu Varaždinske županije od 85 posto dok općina Mali Bukovec ima 15 posto tvrtke, budući se na njenom području nalaze bušotine.

Načelnik općine, Darko Marković, rekao je za eksploatacijsko polje kako je po površini jedno od najvećih eksploatacijskih polja geotermalne vode u Hrvatskoj. „Riječ je o 99 kilometara četvornih, a odlični rezultati koji je pokazalo istraživanje otvaraju mogućnost izgradnje geotermalne elektrane“, napomenuo je Marković.

„Na području eksploatacijskog polja moći ćemo napraviti geotermalnu elektranu otprilike snage oko 16 megavata. Biti će tu još i toplinske energije koje će se moći koristiti u snazi oko 90 megavata. Sve su to podaci koji su izvanredni i koji će uvelike pridonijeti gospodarskom razvoju Općine Mali Bukovec, a vjerujem i Varaždinske županije”, zaključio je Marković.

Dodao je i da nakon ovog djela projekta slijedi razdoblje u kojem će se definirati način eksploatacije polja geotermalne vode. Glavni cilj, naglasio je Marković, je izgradnja jedne ili više geotermalnih elektrana na tome području.

Direktor tvrtke, Alen Požgaj rekao je da je dosada u projekt uloženo više oko 2,5 milijuna eura.

„To je manji dio od svih ukupnih troškova koji nas očekuju u projektiranju i gradnji elektrane, da bi iskoristili cijeli kapacitet polja. Imamo otprilike mogućnost eksploatacije 16 megavata električne i 90 megavata toplinske energije i potrebno nam je još otprilike oko 50 milijuna eura za realizaciju i finalizaciju kompletnog projekta“, dodao je Požgaj.

3 Odgovora

  1. Odlična vijest. Međutoa mogli bi napraviti nekakve lijepe toplice za brčkanjem, a ne elektranu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari