Obnovljivi izvori energije u Hrvatskoj mogli bi ostvariti i do 70 posto udjela u proizvodnji struje

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ova godina mogla bi biti iznimno važna za zelenu tranziciju u Hrvatskoj. Svi pokazatelji upućuju na to da će obnovljiva energija ostvariti udio veći od 70 posto godišnje proizvodnje električne energije, što bi Hrvatsku svrstalo u top pet zemalja Europske unije, pokazala je analiza „Elektroenergetska kretanja u kolovozu 2023.“, Udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske, koja je dostavljena našem portalu.

Iako tek preliminarne, brojke predviđaju kako bi za podmirenje potrošnje doprinos energije vjetra, sunca, bioplina, biomase i geotermalne energije ove godine mogao dosegnuti 20 posto raspoložive energije.

Pozivajući se na podatke HEP-ODS-a, Hrvatska je 1. kolovoza imala 353 MW instaliranih solarnih elektrana, pa zbog ulaska u pogon novih proizvodnih kapaciteta u kolovozu bilježimo veliki rast proizvodnje sunčanih elektrana.

„U kolovozu su i vjetroelektrane ostvarile dobru proizvodnju, dok je proizvodnja iz geotermalnih kapaciteta bila znatno smanjena. Na satnom je nivou u prometu električne energije u kolovozu vidljiva velika promjenjivost dnevne potrošnje i vršnog opterećenja zbog vremenskih prilika tijekom mjeseca te utjecaja turističke sezone. Zbog dobre hidrologije, hidroelektrane su u kolovozu ostvarile veliku proizvodnju, ali su i naše termoelektrane radile pojačano. Termoelektrana Plomin bilježi proizvodnju od 145 GWh u kolovozu, dok su termoelektrane na plin proizvele 282 GWh. U kolovozu je zbog velike potrošnje bilo potrebno uvoziti dosta električne energije, točnije 160 GWh. Maksimalni uvoz je iznosio 1.371 MWh/h, a najviše smo uvozili za vrijeme toplinskog vala u razdoblju od 21. do 27. kolovoza“, stoji u analizi OIEH-a.

https://oie.hr/elektroenergetska-kretanja-u-kolovozu-2023/
Raspoloživa lektrična energija, Izvor: OIE Hrvatska

Ukupna proizvodnja vjetroelektrana u kolovozu iznosila je 186.958 MWh, a faktor korištenja snage bio je 23 posto, što je više od višegodišnjeg prosjeka za ovaj mjesec. Prosječna proizvodnja vjetroelektrana u kolovozu je iznosila 251,3 MWh/h, maksimalna proizvodnja po satu iznosila je 774 MWh/h, a maksimalni faktor korištenja snage 70,9 posto.

Električna energija koju su proizveli OIE pokrivala je na satnom nivou i do 50 posto potrošnje u kolovozu, a bilo je i razdoblja kad je pokrivala samo 3,2 posto potrošnje.

„U prvih osam mjeseci ove godine bili smo izvoznici električne energije dok smo je lani bili primorani uvoziti. Tako smo u prvih osam mjeseci ove godine prodali 926 GWh električne energije, dok smo u istom razdoblju lani kupili 1.580 GWh. To čini razliku od 2.506 GWh koja je, uz tržišne cijene električne energije, energetskim tvrtkama sigurno donijela odlične ekonomske rezultate. Ukupni promet električne energije u elektroenergetskom sustavu Hrvatskoj u osam mjeseci ove godine je iznosio 17.352 GWh, od čega je raspoloživa energija, odnosno potražnja iznosila 13.246 GWh, a višak od 926 GWh smo prodali na inozemnim tržištima“, stoji u analizi.

https://oie.hr/elektroenergetska-kretanja-u-kolovozu-2023/
Uporedni podaci OIE, 2022. – 2023. godina, Izvor: OIE Hrvatska

U razdoblju od siječnja do kolovoza 2023. godine, ukupna je proizvodnja električne energije iznosila 11.225 GWh, od čega je proizvodnja iz neobnovljivih izvora iznosila 30 posto, a obnovljivih 70 posto.

Ukupna potrošnja električne energije u prvih je osam mjeseci iznosila 12.320 GWh pri čemu je tuzemna potrošnja/konzum iznosila 12.261 GWh, a potrošnja RHE za crpljenje vode 59 GWh.

Ukupna proizvodnja OIE u prvih osam mjeseci iznosila je 7.862 GWh i ostvareno je pražnjenje akumulacija u odnosu na početak godine u iznosu 238 GWh, tako da je ukupna izdašnost/produktabilnost obnovljivih izvora energije iznosila 7.624 GWh.

U prvih osam mjeseci obnovljivi su izvori sudjelovali u raspoloživoj energiji s 59,3 posto (hidroelektrane 40,8 posto, a ostali obnovljivi s 18,5 posto), neobnovljivi s 25,4 posto i NE Krško s 15,3 posto. Ostali OIE ove bi godine mogli dosegnuti udio od 20 posto u raspoloživoj energiji.

Zahvaljujući bogatim potencijalima obnovljivih izvora energije, kažu u OIEH, Hrvatska bi mogla ostvariti energetsku samodostatnost i u bliskoj se budućnosti pozicionirati na energetskoj karti EU mnogo bolje od ostalih zemalja. Ovu bi godinu uz pomoć obnovljivih izvora energije, Hrvatska mogla završiti s izvoznom bilancom.

10 Odgovora

  1. Definitvno idemo u pravom smjeru i trebalo bi nastaviti raditi stvari kako se rade, što se tiče obnovljivih izvora energije.

  2. Potencijala ima, ali nekako kao da nema interesa…valjda je tehnologija još skupa za nas…

  3. Super, samo treba ovako nastaviti i što vise govoriti o obnovljim izvorima energije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari