Solar Power Europe: Djelovanje država EU na zakone o ubrzanju OIE iznosi samo 13 posto

Pixabay.com
Slaba implementacija OIE direktiva i zakona u EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Države Europske Unije i dalje propuštaju priliku iskoristiti domaće, klimatski prihvatljive obnovljive izvore energije zbog neučinkovitih pravila, birokracije i administracije, pokazuje nova analiza objavljena na portalu www.solarpowereurope.org. Unatoč zakonima EU, koji prisiljavaju europske države da pojednostave izdavanje dozvola za planiranje za projekte obnovljivih izvora energije, provedba ne uspijeva, a poboljšanja su još uvijek potrebna na nacionalnoj razini.

Ova analiza nacionalne uspješnosti temelji se na osam ključnih pokazatelja koji predstavljaju skup mjera planiranja i izdavanja dozvola.

Većina je država članica olakšala ljudima povezivanje malih solarnih projekata s mrežom. Što se tiče drugog pokazatelja – uvrštavanja rokova za izdavanje dozvola u zakon – zemlje EU nemaju dobre rezultate, postižući stopu provedbe od samo 25 posto.

Belgija (Flandrija) i Portugal imaju posebno dobre rezultate, jer su proveli 75 posto ključnih zakona za ubrzanje procesa planiranja obnovljivih izvora energije i izdavanja dozvola. Njemačka je jedina zemlja koja je u potpunosti provela najmanje tri od osam mjera. Na drugom kraju spektra: Bugarska, Češka, Nizozemska i Poljska imaju najniže stope provedbe. Analiza se ipak odnosi na uključivanje mjera u nacionalni zakon, a ne na fizičku provedbu na terenu, što u praksi znači da države mogu imati dobro ažurirane pravilnike, ali ih tek trebaju primijeniti u praksi.

https://www.solarpowereurope.org/press-releases/new-analysis-eu-country-action-on-renewable-acceleration-laws-is-as-low-as-13
Stanje u državama članicama, koje se odnosi na implementiranje OIE direktiva i zakona, grafika Izvor: www.solarpowereurope.org

Jonathan Bonadio, viši savjetnik za politiku u SolarPower Europe komentirao je problematiku birokracije u ovom procesu.

„Izdavanje dozvola jedan je od srebrnih metaka energetske tranzicije. Kad sredimo papirologiju i birokratske procedure, solarna energija i obnovljivi izvori energije imat će istinsku šansu za borbu. Kreatori politike znaju da je to izazov i želimo da ova analiza podupre njihovo postizanje i provedbu ciljeva klimatske i energetske sigurnosti”, kaže Bonadio.

EU hitni zakon kao odgovor na energetsku krizu – RES booster – usvojen je prije devet mjeseci kako bi se ubrzala implementacija obnovljivih izvora energije. Preostalo je još devet mjeseci do kraja važenja zakona, a zbog postojanja političke volje i primjene najboljih praksi već postoje neke nadogradnje u nacionalnim okvirima za izdavanje dozvola, stoji u objavi.

Međutim, ključna pitanja još uvijek nisu riješena u okviru pojačivača energije iz obnovljivih izvora energije (OIE). Stručnjaci, zaduženi za razvoj OIE,  također su oprezni zbog predstojećih problema u sljedećem poglavlju EU pravila za izdavanje dozvola – ažuriranoj Direktivi o obnovljivoj energiji (RED).

U analizi se ističe da se modernizacija i digitalizacija procesa događa presporo. Države ne maksimiziraju potencijal umjetnih površina jer se solarna energija može raditi u različitim izgrađenim okruženjima, ne samo na krovovima.

Stručnjaci OIE kažu, navodi se u analizi, još uvijek nemaju dovoljno informacija u pogledu prostornog mapiranja i prioritetnih mjesta za projekte koja će morati biti brzo označena kao dio RED-a.

Ovim je dokumentom SolarPower Europe identificirao je što treba, a što ne treba raditi u provedbi zakona o izdavanju dozvola, stoji u objavi, oslanjajući se na primjere država s dobrim rezultatima iz stvarnog svijeta i priče o upozorenjima zemalja koje riskiraju zaostajanje.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari