SolarPower Europe: Srbija je sjajno mjesto za velike fabrike solarnih panela

pixabay.com
Solarne elektrane, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U Europskoj uniji postoji politička podrška ponovnom oživljavanju industrijske proizvodnje, uključujući i područje solarne opreme, istaknula je generalna direktorica udruge Solar Power Europe, Walburga Hemetsberger.

„Budući da Europska unija ima za cilj povećati proizvodnju solarnih panela i druge opreme za fotonaponske elektrane, te smanjiti ovisnost o Kini, Srbija bi bila odlično mjesto za izgradnju velikih proizvodnih pogona“, rekla je Hemetsberger, stoji u objavi na njihovom portalu.

Investitori bi bili voljni osnivati ​​tvornice ako EU osigura adekvatan pravni okvir, istakla je direktorica udruge na konferenciji o Obnovljivim izvorima energije (OIE) Srbija.

“U Europi moramo imati opskrbne lance. Pod broj jedan. Želimo ponovno imati proizvodnju u Europi. Trenutno gotovo 80 posto dolazi iz Kine. Moramo osigurati da ponovno uspostavimo otporne opskrbne lance u Europi. To je ono na čemu jako puno radimo, i tu Srbija može igrati ulogu”, rekla je Hemetsbergerova.

pixabay.com
EU želi poboljšati cijelu mrežu “zelene energije”, ilustracija Foto: Pixabay.com

Što se tiče političke volje, kao pokretačkog faktora, smatraju u Solar Power Europa, Vlada Srbije ju je pokazala kroz mnogo poteza.

„Slijedeći primjere iz Europe, ova zemlja ima priliku primijeniti i druge tehnologije, prije svega vjetroelektrane i skladišta energije, na istim lokacijama gdje se postavljaju solarne elektrane“, naglasila je Hemetsbergerova.

Unapređenje mreža jedan je od najvažnijih čimbenika uvođenja „zelene energije“, pa njegovo usporavanje zaustavlja projekte obnovljivih izvora, istaknula je Hemetsbergerova.

“Srbija bi bila odlično mjesto za izgradnju velikih proizvodnih pogona. To nije samo prilika za širenje tehnologije u području obnovljivih izvora energije, već i za proizvodnju opreme“, ističe direktorica udruge SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger. Objasnila je i da bi donositelji odluka trebali olakšati investitorima pristup zemljištu i ubrzati proces izdavanja dozvola.

„Svatko može iskoristiti priliku i uspostaviti najbolji okvir, uvjete za privlačenje dodane vrijednosti u svoju zemlju. Za otvaranje radnih mjesta. Ako Srbija pruži takve mogućnosti, proizvođači će rado dolaziti ovdje s ulaganjima za masovnu proizvodnju“, pojasnila je Hemetsbergerova.

Među idejama koje se razmatraju u EU je i olakšavanje dodjele državnih potpora industrijskim projektima, ističu u ovoj udruzi.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari