Virtualne elektrane mogu smanjiti troškove energije i do 30 posto

Foto: Olga Lioncat/Pexels

Prije desetak godina u Europi su se pojavile prve virtualne elektrane, sustavi u kojima su umreženi svi sudionici energetskog tržišta, odnosno proizvođači, potrošači te operatori skladišta energije. Najveća virtualna elektrana u Europi, njemački Statkraft, tako je objedinila više od 1.000 farmi vjetroelektrana, 100 solarnih izvora, 12 elektrana na biomasu i osam hidroelektrana.

Virtualne elektrane već su neko vrijeme neodvojiv dio tržišta u Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Nizozemskoj, a tom se društvu odnedavno pridružila i Hrvatska.

Virtualna elektrana je relativno novi sudionik elektroenergetskog tržišta te ujedno i tržišta električne energije koji kroz svoju tehnološku platformu objedinjuje izvore, trošila i spremnike energije. Izrazito je važna uloga virtualne elektrane pružanje pomoćnih usluga Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) s ciljem optimalnijeg upravljanja i uravnoteženja sustava. Uravnoteženje ostvaruje tako što na zahtjev operatora smanji potrošnju krajnjih korisnika koji su dio virtualne elektrane, što je učinak jednak aktivaciji stvarne elektrane koja nadomješta nedostatak električne energije u sustavu kako bi se postigla ravnoteža proizvodnje i potrošnje energije. Jednako djeluje na uravnoteženje i u obrnutom smjeru kada je prisutan višak proizvedene energije te se na nalog HOPS-a poveća potrošnja električne energije”, pojašnjava Marko Lasić, direktor KOER-a.

Prvu virtualnu elektranu u Hrvatskoj pokrenula je tehnološka tvrtka KOER koja je za tu svrhu razvila vlastitu softversku i hardversku infrastrukturu. KOER je ujedno postao i prvi hrvatski agregator koji je spona između tržišta električne energije te krajnjih korisnika koji su dio virtualne elektrane.

Danas iza sebe ima već dvije godine uspješnog rada i sve više onih koji prepoznaju važnost i svoju dobrobit uključivanjem na platformu virtualne elektrane. Među njima su primjerice Odašiljači i veze, Valamar, Holcim, Istarski vodovod… ali i brojni drugi veliki potrošači energije.

Marko Lasić, direktor KOER-a (Foto: privatna arhiva)

Drugi važan igrač na području virtualnih elektrana u Hrvatskoj je i tvrtka Nano Energies, pioniri na češkom energetskom tržištu, koji su unazad nekoliko godina svoje poslovanje proširili i na našu zemlju.

U zapadnoj Europi agregatori fleksibilnosti već su neodvojiv dio tržišta. Dokazali su se i pružaju podršku mreži i tržištu. Stoga je prirodno da se počinju pojavljivati i u drugim europskim zemljama. U vrlo bliskoj budućnosti agregatori fleksibilnosti bit će prijeko potrebni diljem Europe. I to ne samo zbog normizacije energetskih proizvoda u cijeloj Europskoj uniji, već i zbog sve većeg udjela izvora obnovljive energije i povezane nestabilnosti mreže”, rekao je Dominik Maričević, country manager tvrtke Nano Energies Hrvatska i naglasio kako su ponosni na činjenicu da su sudjelovali u samim počecima neovisne agregacije fleksibilnosti u Hrvatskoj.

“Tvrtka Nano Energies upravlja radom najnaprednije virtualne elektrane u središnjoj i istočnoj Europi. Zahvaljujući dozvoli koju joj je u jesen 2022. godine izdala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), tvrtka Nano Energies Hrvatska zakonski je postala prva licencirana tvrtka i u potpunosti ušla na tržište Republike Hrvatske i predstavila uslugu virtualne elektrane. Ukratko, to znači da tvrtka može upravljati postrojenjima svojih korisnika na daljinu, a da pritom nije njihov opskrbljivač ili otkupljivač električne energije”.

Tržište je, ističe Maričević, još uvijek u povojima, no virtualne elektrane imaju golemi potencijal rasta. Tržištem pomoćnih usluga upravlja HOPS koji korištenjem usluga virtualne elektrane osigurava stabilnost elektroenergetskom sustavu Hrvatske.

Dominik Maričević, country manager tvrtke Nano Energies Hrvatska (Foto: privatna arhiva)

Virtualnu elektranu čine agregator koji njome upravlja te krajnji korisnici koji stavljaju na raspolaganje dio svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije. Krajnji korisnici mogu biti proizvođači i potrošači električne energije – industrijska postrojenja, komunikacijska infrastruktura, komunalna infrastruktura, spremnici energije, solarne elektrane, vjetroelektrane…

“Mi kao agregator operativno upravljamo virtualnom elektranom, okrupnjujemo kapacitete, prepoznajemo njihove karakteristike koje možemo komercijalizirati na tržištima električne energije, bilo da je to tržište uravnoteženja, veleprodajno tržište ili burza. Virtualna elektrana je izrazito važna elektroenergetskom sustavu jer mu pruža uslugu uravnoteženja – na zahtjev daje energiju sustavu ili je iz njega uzima. Time na signal operatora prijenosnog sustava virtualna elektrana pomaže stabilizirati sustav u trenucima kad ima viška ili manjka električne energije. Sustavu je stabilnost ključna jer bez nje ne može funkcionirati. Proizvodnja i potrošnja električne energije u svakom trenutku moraju biti u ravnoteži”, kazao je Lasić i dodao da zakonsku obvezu uravnoteženja hrvatskog elektroenergetskog sustava ima HOPS, a da bi ispunio tu obvezu, osigurava iznose rezerve ili fleksibilnosti korisnika mreže.

Upravo je tu važna uloga agregatora i centralnog upravljanja novim distribuiranim izvorima te potrošačima električne energije.

Naše sugovornike zatražili smo i da nam objasne koje su najveće prednosti virtualne elektrane.

“Dvije temeljne usluge koje pružaju virtualne elektrane jesu fleksibilnost i pomoćne usluge. Količina električne energije proizvedene iz sunca i vjetra fluktuira tijekom dana. Vremenske prilike u tom slučaju igraju najvažniju ulogu: naoblaka i sezonske promjene utječu na količinu sunčevog zračenja, dok količina vjetra utječe na proizvodnju energije iz vjetra. Uloga fleksibilnosti jest popunjavati praznine koje uzrokuju promjenjivi uvjeti. U slučajevima manjka proizvedene energije aktiviraju se izvori električne energije koje je moguće dispečirati odnosno upravljati. Na taj se način pokriva spomenuti manjak. Što se tiče fleksibilnosti, to se događa na dnevnom tržištu električne energije kao odgovor na promjenjive uvjete tržišta”, objasnio je Dominik Maričević i napomenuo da ovisno o ozbiljnosti i razini nepredvidivosti promjene, mora doći do bržeg odgovora.

“Pomoćne usluge posebno su regulirano tržište osmišljeno da pruži stabilnost i sigurnost mreže, a uključuju regulaciju frekvencije i regulaciju jalove snage. Frekvencija je posebno važna – mreža u Europi održava frekvenciju na 50 Hz. Da bi mreža funkcionirala, odstupanje frekvencije ne smije varirati više od 0,2 Hz. Zbog situacija poput jakog vjetra, nestanka struje ili iznenadnog povećanja potražnje nužno je dosljedno stabiliziranje energetske mreže”, ističe Maričević.

Grafički prikaz KOER virtualne elektrane

Marko Lasić napominje da, za razliku od klasične elektrane koja se nalazi na jednom mjestu unutar elektroenergetskog sustava, virtualna elektrana objedinjava distribuirane izvore, trošila i spremnike energije koji se nalaze bilo gdje u mreži.

“KOER virtualna elektrana objedinjuje one koji su u mreži na teritoriju Hrvatske. S obzirom na to da, u uvjetima povećavanja udjela obnovljivih izvora, kao i spremnika energije na strani kupaca, tradicionalni mehanizmi uravnoteženja i upravljanja elektroenergetskim sustavom postaju nedovoljni, virtualna elektrana je optimalan novi način uravnoteženja sustava. Naime, kako su obnovljivi izvori varijabilni, odnosno nemaju stalnost u proizvodnji energije i ovise o vremenskim prilikama, važno je da sustav može raspolagati proizvedenom energijom čije korištenje u nekom trenutku nije potrebno. Stoga je važno imati agregatora koji će omogućiti operatoru sustava nužno uravnoteženje. Umjesto izgradnje novih kapaciteta za proizvodnju energije, obično plinskih ili drugih elektrana koje se mogu brzo aktivirati u situacijama potrebe za energijom, virtualna elektrana koristi tehnologiju kojom može upravljati potrošnjom krajnjih kupaca”.

Da bi se postalo korisnikom jedne virtualne elektrane za početak je potrebno napraviti stručnu analizu.

“Radimo na pronalasku fleksibilnosti u korisnikovim energetskim sustavima. Nakon toga, utvrđujemo čime se sve može upravljati i kada, te korisniku pomažemo da nađe savršeni plan poslovanja. Ta je usluga besplatna. Sljedeći je korak priključenje. Sigurno se priključujemo na korisnikove uređaje kako bismo mogli pratiti njegove sustave i upravljati njima na daljinu u skladu s planom poslovanja koji smo osmislili. Zatim uspostavljamo komunikacijsku vezu, te prikupljamo korisnikove energetske podatke i dijelimo ih s operatorom prijenosnog sustava. Zahvaljujući 24-satnom dispečiranju naši korisnici mogu uštedjeti na troškovima i maksimirati svoje prihode. Točnije, našim korisnicima možemo pomoći da smanje energetske troškove za 10 do 30 posto, a da pritom ne moraju mijenjati svoje svakodnevno poslovanje. Cijeli postupak odvija se automatski pa ne utječe na uobičajeno poslovanje naših korisnika. U slučaju tvrtki koje posluju 24 sata dnevno i imaju promjenjivu energetsku potrošnju, uštede na troškovima mogu biti još i veće. Naše precizne prognoze pomažu im da putem naše virtualne elektrane prodaju svoju energiju po najboljoj cijeni. Zahvaljujući pametnom upravljanju energetskom potrošnjom, optimiranje rasporeda tokova energije našim korisnicima omogućuje da povećaju prihode svoje fleksibilne imovine ili smanje energetske rashode svog poslovanja”, rekao je Maričević.

Korisnici tvrtke Nano Energies su bioplinska postrojenja i postrojenja na biomasu, koja su sada dio tvrtkine virtualne elektrane s gotovo 30 MW fleksibilne električne energije. Među ključnim je korisnicima i Energija Gradec, koja je kao najveći proizvođač električne energije iz bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj odgovorna za petinu ukupne domaće proizvodnje te vrste energije.

Energija Gradec sa svojih pet bioplinskih postrojenja ima dozvolu za proizvodnju snage iz 9,8 MW ukupno instaliranih kapaciteta, a godišnje proizvede oko 80 000 MWh električne energije.

Lasić je istaknuo i da sudjelovanjem u virtualnoj elektrani korisnici ostvaruju dodatni prihod, a u slučaju povećanja potrošnje ostvaruju uštedu ili čak naplaćuju dodatnu potrošenu energiju. Prihod koji se može ostvariti ovisi o snazi kojom se može upravljati. I više manjih spojenih korisnika virtualne elektrane može smanjivati svoje troškove i ostvariti financijski prihod. Konkretno, umjesto nekoliko sustava od 5 MW može se formirati jedan sustav snage 100 MW, a njime se lakše upravlja s jednog mjesta putem virtualne elektrane.

24 Odgovora

  1. Virtualne elektrane sigurno su zanimljivo rješenje za smanjenje energetskih troškova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari