Američki konglomerat Honeywell razvija novi sustav pohrane energije

Foto: Burak the Weekender/Pexels

Američki industrijsko-tehnološki konglomerat Honeywell najavio je u ponedjeljak suradnju s tvrtkom ESS Tech Inc na razvoju novog sustava pohrane energije, baziranog na protočnim baterijama.

ESS Tech se, pojašnjava Hina. specijalizirao za sustave za pohranu energije i patentirao je rješenje za protočne baterije na bazi željeza (IFB), a Honeywell bi u partnerstvo trebao uključiti ekspertizu na području energetskih sustava i naprednih materijala.

Protočne baterije pohranjuju energiju u tekućim kemijskim spojevima koji cirkuliraju unutar sustava. Pri elektrokemijskim reakcijama ne nastaju kruti spojevi pa njihovi kapaciteti za pohranu nisu ograničeni. Postižu učinkovitost do 85 posto i imaju dugi rok trajanja, od 15 do 20 godina.

Željezna baza pojednostavljuje pak proizvodnju i proces pohrane, pa su i troškovi manji, a baterije jeftinije od ostalih u ‘protočnoj’ skupini .

Procjenjuje se da svjetsko tržište pohrane energije trenutno vrijedi 50 milijardi dolara godišnje, a do 2040. vrijednosti bi mu, uz kumulativna ulaganja, trebala dosegnuti četiri bilijuna dolara, prema Vijeću za dugotrajnu pohranu energije (LDES) i savjetodavnoj tvrtki McKinsey & Co.

Honeywell i ESS namjeravaju surađivati kako bi podmirili sve veću globalnu potražnju za rješenjima za dugotrajnu pohranu energije, ističe se u priopćenju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari