Tesla traži poticaje indijske vlade za izgradnju tvornice sustava za pohranu baterija

Pixabay.com
Tesla, ilustracija Foto: Pixabay.com

Tesla ima planove za proizvodnju i prodaju sustava za pohranu baterija u Indiji. Kompanija je podnijela prijedlog dužnosnicima tražeći poticaje za izgradnju tvornice, rekle su dvije osobe upoznate s planom, jer Elon Musk nastoji pokrenuti posao u Indiji.

Tesla već tjednima vodi pregovore o postavljanju nove tvornice električnih vozila (EV) u Indiji za izradu automobila čija je cijena oko 24.000 dolara, a razgovore nadzire izravno premijer Narendra Modi. Međutim, do sada nije ništa objavljeno o njegovom poticanju obnovljivih izvora energije.

Na nedavnim sastancima u New Delhiju, Tesla je predložio podupiranje kapaciteta pohrane baterija u zemlji sa svojim Powerwall sustavom koji može pohraniti energiju iz solarnih panela ili mreže za korištenje noću ili tijekom prekida rada, prenosi Reuters.

Iako je Tesla tražio brojne poticaje za postavljanje tvornice za skladištenje baterija, indijski dužnosnici prenijeli su da poticaji neće biti dostupni, rekao je jedan od izvora. No dodali su da bi vlada mogla pomoći u stvaranju pravednog poslovnog modela za tvrtku nudeći subvencije onima koji kupuju takve proizvode.

Pixabay.com
Elon Musk / Foto: Pixabay.com

Dok su i Tesla i indijska vlada i dalje zainteresirani za prijedlog, a New Delhi ga nastavlja razmatrati, nije sigurno hoće li se plan realizirati, rekao je prvi izvor.

Prijedlog Powerwalla dio je planova američke tvrtke za širu prisutnost u Indiji, razmišljajući izvan okvira električnih vozila, rekao je drugi izvor, dodajući da je Tesla želio pronaći stambene, ali i industrijske kupce za svoje sustave za pohranu baterija.

“Bit će potrebna velika kalibracija na razini politike. Teslina namjera je imati Powerwall posao u Indiji”, rekao je izvor.

Indija je povećala opskrbu električnom energijom za gradove i sela, ali se i dalje suočava s nestašicama u vrijeme najveće potrošnje jer potražnja naglo raste. Uvelike ovisi o proizvodnji električne energije iz ugljena jer su tehnologije skladištenja skupe i još nisu raširene.

Prošle godine Indija se suočila s najgorom energetskom krizom u više od šest godina zbog problema s transportom ugljena, dok su kašnjenja u dodavanju ugljena i hidroenergetskih kapaciteta povećala rizik od noćnih prekida struje, kada solarna energija nije dostupna. Zemlja ima za cilj povećanje kapaciteta nefosilnih goriva na 500 GW do 2030. godine, sa sadašnjih 186 GW.

Teslin Powerwall je jedinica visoka oko metar i dizajnirana za postavljanje u garaži ili izvan kuće.

Tijekom posjeta Teslinom kalifornijskom kampusu 2015. u pratnji Muska, Modi je pregledao proizvod i kasnije rekao da je uživao razgovarajući o tome kako baterijska tehnologija može pomoći poljoprivrednicima.

Powerwall je namijenjen za domaću i laku komercijalnu upotrebu, ali Tesla bi mogao razmotriti razvoj većih rješenja za industriju ako se indijski plan ostvari, rekao je drugi izvor, ne navodeći daljnje pojedinosti.

Indijski dužnosnici također su prenijeli da će Tesla morati raditi na smanjenju troškova svojih proizvoda za skladištenje baterija, rekao je prvi izvor, dodajući da bi vlada mogla pomoći u otključavanju tržišta s očekivanom velikom potražnjom.

Uz poticaje, Powerwall košta više od 5.500 dolara u Kaliforniji, s dodatnim troškovima za solarne ploče. Ispunjava uvjete za savezne porezne olakšice SAD-a i lokalne državne i komunalne poticaje za solarnu energiju i skladištenje energije.

Korisnici Powerwalla u Houstonu i Dallasu, prvi put, nedavno su pristali prodati svoj višak električne energije natrag teksaškoj električnoj mreži.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari