Od danas skuplje gorivo: Benzin košta četiri centa više, a dizel sedam centi

pixabay.com
Pumpna stanica, ilustracija; Foto: Pixabay.com

U ponedjeljak je održana telefonska sjednica Vlade na kojoj je donesena uredba kojom su se utvrdile najviše maloprodajne cijene naftnih derivata za razdoblje od sljedeća dva tjedna, a počinje od danas.

Dizelsko gorivo je sada skuplje za sedam centi po litri, a benzinsko je skuplje za četiri centa pa je cijena osnovnog benzina i dizela ista i iznosi 1,62 eura ili 12,21 kunu po litri. Plavi dizel je skuplji za sedam centi i njegova cijena je 1,08 eura (8,14 kuna) po litri.

Cijena UNP-a za spremnike i boce je od utorka viša za pet centi pa tako UNP za spremnike košta 1,24 eura po kilogramu (9,34 kune), a UNP za boce 1,80 eura po kilogramu (13,56 kuna).

Vlada u svom priopćenju tvrdi kako bi bez njenih mjera cijene bile puno više pa bi tako benzinsko gorivo koštalo 1,74 eura po litri ili 13,11 kuna, dizelsko gorivo bi bilo 1,78 eura ili 13,41 kunu, a plavi dizel bi koštao 1,17 eura odnosno 8,82 kune po litri.

UNP za spremnike stajao bi 1,48 eura po kilogramu ili 11,15 kuna, a UNP za boce 2,11 eura ili 15,90 kuna po kilogramu.

Vlada je donijela i uredbu o izmjeni uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju. U priopćenju su naveli da se tom uredbom snižavaju trošarine za najprodavaniji bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo.

Od 26. rujna do 9. listopada 2023. godine trošarina za bezolovni motorni benzin bit će smanjena za 56,31 euro na 1.000 litara, a za 23,13 eura na 1.000 litara dizelskog goriva, odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina i 0,0231 eura po litri dizelskog goriva.

U priopćenju su naveli da je Vlada tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje, a tijekom 2023. u dvanaest navrata izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

37 Odgovora

 1. Vrijeme je da prijeđemo na bicikl,kao i naš gradonačelnik Tomašević zvani Senf.

 2. Draga Anita Klanac, ne možete našeg dragog gradonačelnika zvati takvim imenom.

 3. Država će se morati odreći trošarina, nema druge. Još malo pa neće imati tko ulijevati gorivo u spremnike. Crno zlato prejako sja, ne radujem se ja.

  1. Slažem se s vama. Ako vas se dobro sjećam prijašnjih komentara, vi ste student još uvijek. Očito da ćete morat koristiti gradski prijevoz do faksa jer ovo nema smisla. Netko za to mora odgovarati.

   1. Naravno gospođo Nina,nama studentima je osobni automobil samo san,naravno da putujem javnim prijevozom

 4. Divno.. uskoro se slabo pokretne osobe nece moci odvesti ni do bolnice.. skuplje gorivo nego rata stambenog kredita

 5. Sve jasno, dizeli su stvar prošlosti tko jos nije kupio hibrida, morat će pješke…

 6. Opet poskupilo gorivo…nema nam druge nego javnim prijevozom i biciklima, sad mi je jasno zašto su romobili sve popularniji.

 7. Boga mi ja im necu platit tih 4 centa vise!
  Od sad punim auto i idem brze bolje sa benzinske (naravno skidam tablice sa auta)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari