Gorivo skuplje dva centa

pixabay.com
Pumpna stanica, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Litra osnovnog benzina i dizela od danas će biti skuplji za dva eurocenta, pa će tako litra benzina stajati 1,46 eura, a dizela 1,36 eura, odlučila je Vlada RH.

Poskupit će i plavi dizel, pa će litra od ovog jutra stajati 83 centa ili tri centa više nego dosad. Ukapljeni naftni plin (UNP) za spremnike skuplji je za sedam centa, a njegova najviša maloprodajna cijena bit će 1,03 eura za kilogram, objavila je Hina. Za osam centi poskupljuje i UNP za boce, na 1,6 eura za kilogram. Nove cijene vrijedit će u sljedećih 14 dana.

Da nema mjera Vlade RH, maloprodajne cijene u potpunosti bi se slobodno formirale na razini premija energetskih subjekata, pa bi litra osnovnog benzina koštala 1,59 eura, dizela 1,53 eura, a plavog dizela 92 centa po litri, navode iz Vlade RH, prenijela je Hina. UNP za spremnike u tom bi slučaju koštao 1,28 eura za kilogram, a UNP za boce 1,91 eura po kilogramu, napominje se u priopćenju.

Snižene trošarine za najprodavanije energente

Vlada RH donijela je i Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, izvijestili su iz Vlade RH te podsjetili da su tijekom 2023. u sedam navrata izmijenili tu Uredbu, odnosno snizili visinu trošarine na bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata.

Kako se ističe u priopćenju, s obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 18. srpnja do 31. srpnja 2023., i to za 56,31 eura na 1.000 litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na 1.000 litara dizelskog goriva odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina, 0,0231 eura po litri dizelskog goriva.

Uredba će važiti od 18. srpnja do 31. srpnja 2023. godine te se za vrijeme njezinog važenja očekuje povećanje prihoda Državnog proračuna od trošarine na energente od 5,1 milijun eura u odnosu na 2022. godinu, u kojoj se primjenjivala snižena visina trošarine, odnosno smanjenje prihoda od 3,76 milijuna eura u odnosu na 2021. godinu, u kojoj se primjenjivala puna visina trošarine, zaključuje se u priopćenju, koje je prenijela Hina.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari