U utorak poskupljuje gorivo u Hrvatskoj

Pixabay.com
Nove cijene goriva u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com

Na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade Hrvatske donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, odnosno od ponoći, a ovakav režim vrijedit će naredna dva tjedna.

Benzinsko gorivo tako će od ponoći biti skuplje za jedan cent, te će njegova cijena iznositi 1,58 eura po litri (11,90 kn/l). Cijena dizelskog goriva iznosit će 1,55 eura po litri što je povećanje od tri centa.

Za plavi dizel od sutra će se morati izdvojiti dva centa više i on će po litri iznositi 1,01 euro (7,61 kn/l), dok će plin za spremnike poskupjeti za četiri centa, odnosno nova cijena mu je 1,19 eura po kilogramu.

Za domaćinstva, odnosno plin za boce, također će biti skuplji za četiri centa i iznosiće 1,75 eura po kilogramu.

Iz Vlade RH podsjećaju da nema ovih mjera, odnosno da se maloprodajne cijene formiraju u potpunosti slobodno na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, cijena benzina bi iznosila 1,70 eura po litri, dizela 1,71 eura po litri, plavi dizel bi iznosio 1,10 eura po litri. Plin za spremnike iznosio bi 1,43 eura po kilogramu, dok bi cijena plina za domaćinstva iznosila 2,06 eura po kilogramu.

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, Vlada je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje, a tijekom 2023. u jedanaest navrata. 

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari