Američki naučnici proizvode čisti vodik od zagađene vode

Pixabay.com
Primjene vodika, Foto: Pixabay.com

Od pogona za automobile do proizvodnje električne energije za naše domove i tvrtke, čisti ili zeleni vodik je čisto gorivo koje se sve više koristi kao alternativni izvor energije u raznim industrijama.

Većina vodika dolazi iz kemijskog procesa koji koristi prirodni plin i proizvodi mnogo ugljičnog dioksida. Nasuprot tome, zeleni vodik može se proizvesti korištenjem obnovljivih izvora energije, poput energije vjetra ili sunca, bez emisije ugljičnog dioksida.

Može se dobiti i iz slatke i iz morske vode, a istraživači sa sveučilišta Oregon razvili su sustav za proizvodnju vodika iz vode kontaminirane herbicidima, koja se obično nalazi na farmama, uz istovremeno pročišćavanje vode. To je još jedan napredak u pronalaženju alternativa fosilnim gorivima.

Kyriakos Stilianou sa Sveučilišta Oregon ističe da poljoprivrednicima ova nova tehnologija, može olakšati proizvodnju.

“Za poljoprivrednike, na primjer, ta se tehnologija može koristiti za pročišćavanje vode, a istovremeno i za napajanje uređaja na njihovim farmama,” rekao je Stilianou.

Sjedinjene američke države poduzimaju značajne korake kako bi svoj energetski sektor dovele na put nulte emisije najkasnije do 2050. godine.

Čisti vodik je u središtu nastojanja Bidenove administracije za budućnost čišće energije, dok sve više zemalja istražuje vodik kao alternativni izvor goriva.

Sunita Satyapal, iz Sekretarijata za energetiku, ističe za Glas Amerike (VOA), da je jedan od glavnih razloga to što zemlje shvaćaju da će im trebati molekula bez ugljika, poput vodika, kako bi ispunile vlastite klimatske ciljeve. “Vodik doista nudi te mogućnosti za višestruke primjene”, istakla je Satyapal.

Ocjenjuje i da su upravo te višestruke primjene ono što pokreće inovacije za korištenje vodika u javnom i privatnom sektoru, kao alternativnog izvora goriva za budućnost.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari