Ministarstvo daje otocima 25 milijuna eura za prilagodbu klimatskim promjenama

pixabay.com
Otok Rab Foto: Pixabay.com

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU najavljuje da će iz 400 milijuna eura osiguranih za jačanje sustava civilne zaštite, 25 milijuna biti namijenjeno hrvatskim otocima za prilagodbu klimatskim promjenama.

Hina pojašnjava da će otoci dobiti 25 milijuna eura za prilagodbu klimatskim promjenama i upravljanje rizicima povezanima s klimom, kao što su požari, oluje i suše.

Radi jačanja sustava civilne zaštite, idućih tjedana bit će objavljeni i pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavu helikoptera za spašavanje, vatrogasne opreme kao i opreme za razminiranje.

Provedba projekata vrijednih 400 milijuna eura do 2029. godine obuhvaća razvoj sustava video nadzora i ranog otkrivanja požara, te ulaganje u obranu od poplava, posebice nastavak projekta obrane od poplava na karlovačko-sisačkom području.

Planirano je također investiranje u uspostavu regionalnih središta civilne zaštite, a radi se o središtima u Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

U Strategiji upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine predviđena su 82 projekta vrijednosti 1,8 milijardi eura, ističe Ravnateljstvo civilne zaštite koje je trenutno angažirano na provedbi projekata u vrijednosti od 300 milijuna eura, uz još 200 milijuna eura planiranih.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari