U komercijalnom smještaju u lipnju povećan broj noćenja, hoteli na trećem mjestu

pixabay.com
Autokamp Hrvatska, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U komercijalnom smještaju u lipnju je ostvareno 13,2 milijuna turističkih noćenja ili 0,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u prvih pola godine noćenja u tim objektima bilo 24 milijuna ili 10,5 posto više, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U lipnju je noćenja u komercijalnim smještajnim objektima, gdje se plaća boravak po noćenju, ostvarilo 2,7 milijuna turista ili njih 3 posto više nego u lanjskom lipnju. Među njima su prevladavali strani turisti, kojih je bilo 2,4 milijuna, što je 3,2 posto više nego u prošlom lipnju kojeg su blago – za 0,9 posto premašili i s 12,3 milijuna noćenja.

Domaćih turista u komercijalni smještaj u lipnju ove godine došlo je 0,6 posto manje nego u lanjskom ili 288 tisuća, ali su s 905 tisuća noćenja u malo plusu od 0,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Među stranim turistima u komercijalni smještaj u lipnju došlo je najviše Nijemaca, 474 tisuće, koji su ostvarili i najviše noćenja – 3,7 milijuna, čime su zadržali prvo mjesto među svim nacijama, no u odnosu na lipanj 2022. godine, došlo ih je 20,2 posto manje i ostvarili su 11 posto manje noćenja. Iza njih, po broju noćenja u lipnju slijede turisti iz Austrije, Slovenije, Poljske i Češke, te Ujedinjenog Kraljevstva.

Hoteli u lipnju po broju noćenja na trećem mjestu

Prema vrstama komercijalnog smještaja, najviše je noćenja u lipnju bilo u skupini “odmarališta i slični objekti za kraći odmor”, u što ulazi i privatni smještaj, i to 47 posto od ukupnih noćenja ili 6,2 milijuna, što je i 1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. Kampovi su na drugom mjestu s 3,6 milijuna noćenja, ali i padom od 2 posto u odnosu na lipanj 2022., dok su hoteli i sličan smještaj treći s 3,4 milijuna ili 4 posto više noćenja.

Iz DZS-a navode da je turistima u lipnju 2023. na raspolaganju bilo 367 tisuća soba, apartmana i mjesta za kampiranje, s 957 tisuća stalnih kreveta, od čega je najviše – 55,1 posto ili 202 tisuće soba, apartmana i mjesta za kampiranje sa 535 tisuća stalnih kreveta ili 56 posto od ukupnog broja bilo u odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor.

U hotelima je bilo 81 tisuća soba/apartmana ili 22 posto od ukupnog broja, sa 169 tisuća stalnih kreveta, koji su činili 17,6 posto od ukupnog broja i čija je prosječna popunjenost u lipnju ove godine bila 69 posto. Domaći turisti za svoj boravak u lipnju najviše su birali Crikvenicu, Zagreb, Biograd na Moru i Mali Lošinj, dok su strani najradije boravili u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Medulinu i Umagu.

Podsjećamo, prema podacima HTZ-a, po županijama, najviše noćenja ili trećina njih u lipnju ostvarena je u Istarskoj županiji, koju slijedi Splitsko-dalmatinska i ostale jadranske županije, a sličan je poredak najposjećenijih destinacija i županija i za prvu polovicu ove godine. I na razini šest mjeseci, kao i u lipnju, Nijemci su bili najbrojniji i turisti sa najviše noćenja, kojih je ukupno u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 4,3 posto više, a slijede ih Austrijanci, Slovenci, Poljaci i drugi.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari