Klimatske promjene prijete uzgoju hmelja, pivo bi moglo promijeniti okus

Pixabay.com
Hmelj mijenja svojstva zbog klime, Foto: Pixabay.com

Klimatske promjene naškodit će urodu i kvaliteti hmelja u glavnim europskim regijama za uzgoj te kulture, upozoravaju stručnjaci.

Količina ubranog hmelja i sadržaj alfa-kiselina, ključnih za gorak okus piva, bit će u prosjeku znatno manji nego do sada, upozorava međunarodni tim koji je proveo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Communications.

Stručnjaci su analizirali situaciju na pet glavnih područja uzgoja, prenosi Hina, uključujući tri u južnoj Njemačkoj i po jedno u Češkoj i Sloveniji.

U razdoblju od 2021. do 2050. godine, količina alfakiselina trebala bi se po njihovim izračunima smanjiti za trećinu po hektaru obrađene površine u odnosu na razdoblje od 1989. do 2018. godine, izračunali su stručnjaci.

U najvažnijem europskom području uzgoja, Hallertau, količina ove tvari trebala bi se smanjiti gotovo 40 posto.

Značajan pad primijećen je već u proteklim žetvama, istaknuo je istraživački tim pod vodstvom Martina Moznyja sa Češke akademije znanosti u Brnu, pripisavši trend u prvom redu povišenim temperaturama i manjoj količini oborina.

Njemački stručnjaci, prenosi Hina, osporavaju pojedine zaključke studije, ali slažu se da se količina alfa kiselina promijenila.

“(Zaključak) je u skladu s našim osobnim iskustvom”, rekao je Erich Lehmair iz Udruge njemačkih uzgajivača hmelja.

Direktor najvećeg svjetskog trgovca hmeljom Barth-Haasa Thomas Raiser čvrsto pak vjeruje da će nove sorte i metode uzgoja zaštititi konkurentnost uzgoja hmelja na jugu Njemačke.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari