EIB i HBOR osigurali nova sredstva za financiranje u Hrvatskoj u iznosu pola milijarde eura

Pixabay.com
RE-Source Croatia konferencija sutra u petak u Zagrebu, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatska razvojna banka (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) zajednički će staviti na raspolaganje do 500 milijuna eura za novo financiranje hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP), poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i subjekata javnog sektora, od čega je 20 posto namijenjeno za zelene projekte, priopćeno je iz HBOR-a.

HBOR će prosljeđivati EIB-ova financijska sredstva hrvatskim poduzećima i subjektima javnog sektora izravno ili putem lokalnih financijskih posrednika, pri čemu je 70 posto ukupnog iznosa sredstava namijenjeno lokalnim malim i srednjim poduzećima te poduzećima srednje tržišne kapitalizacije.

Ugovorne strane potpisale su prvu tranšu u iznosu 200 milijuna eura od sveukupno odobrenog zajma u iznosu 500 milijuna eura, a koji je prvenstveno usmjeren na potporu lokalnim malim i srednjim poduzećima i poduzećima srednje tržišne kapitalizacije“, stoji u priopćenju HBOR-a.

Sporazum bi trebao pomoći HBOR-u apsorpciji bespovratnih sredstava EU-a i strukturnih fondova, te se očekuje da će pomoći u mobiliziranju ulaganja u hrvatsko gospodarstvo u iznosu do milijardu eura.

„HBOR je vodeći pružatelj zelenog financiranja u Hrvatskoj, što je ključni prioritet EIB-a u okviru Plana djelovanja klimatske banke. Cijenimo nedavni napredak HBOR-a na tom području, posebno u pogledu njegovih sustava i standarda upravljanja okolišem i društvom, te nam je zadovoljstvo da mu možemo delegirati odluke o zelenom financiranju. Također razmatramo pružanje besplatne savjetodavne pomoći kako bismo podržali instituciju u konsolidaciji njezine uloge vodećeg zelenog financijera na hrvatskom tržištu“, komentirala je potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska

Predsjednik uprave HBOR-a, mr.sc. Hrvoje Čuvalo istakao je kako je EIB dosta pomogao HBOR-u i gospodarstvenicima Hrvatske, naglasivši da je EIB vodeća financijska institucija na području održivog financiranja te da je suradnja s EIB-om dovela do istinske transformacije HBOR-a u predvodnika u financiranju projekata usmjerenih na očuvanje okoliša.

Sredstva ovog ugovora potaknut će razvoj malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća, kao i javnih institucija te pomoći tranziciji Europske unije ka ugljičnoj neutralnosti. Ovim ugovorom ponovno se potvrđuje uloga HBOR-a kao vodeće institucije u Hrvatskoj za financiranje zelenih projekata“, izjavio je Čuvalo.

EIB i HBOR su se sporazumjeli da će 70 posto sredstava biti usmjereno na mala i srednja poduzeća te poduzeća srednje tržišne kapitalizacije, priopćeno je iz HBOR-a, dok će ostatak biti namijenjen potpori, između ostalih, subjekata javnog sektora u zemlji.

Od ukupnog iznosa, oko 20 posto novih sredstava namijenjeno je zelenim projektima, uključujući i sektore kao što su energetska učinkovitost i proizvodnja čiste energije, održivi promet i zaštita okoliša u skladu s politikom grupe EIB-a: Plan djelovanja klimatske banke.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari