HBOR ove godine podržao domaće izvoznike sa 719 milijuna eura

Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a, Foto: Hina/Zvonko Kucelin

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prvih devet mjeseci ove godine odobrila je 719 milijuna eura izravne podrške domaćim izvoznicima kroz kredite i osiguranje izvoznih poslova, izjavio je Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave u četvrtak u Osijeku.

Na otvaranju 20. HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza Čuvalo je istaknuo da je u proteklih pet godina HBOR domaće izvoznike financijski podržao s više od tri milijarde eura.

“Brojke koje smo ostvarili su više nego dobre, rezultati su bolji nego što su bili prethodne godine, a i tada su bili odlični”, ocijenio je dodajući kako u svim segmentima i ključnim pokazateljima bilježe rast.

Po njegovim riječima, u posljednjih 10 godina na području Osječko-baranjske županije podržali su više od 1.300 projekata u ukupnom iznosu većem od 520 milijuna eura.

“Prosječno je to preko stotinu projekata godišnje u vrijednosti od pedesetak milijuna godišnje, što HBOR kao državna razvojna i izvozna banka plasira kroz projekte u Županiji”, tvrdi Čuvalo.

Napominje također kako će HBOR ove godine imati oko milijardu eura ukupne poslovne aktivnosti u kojoj dominira kreditna aktivnost.

“To su brojke koje pokazuju rastući trend, a kroz kredite najveću ulogu mislimo imati prema izvoznicima”, poručio je Čuvalo, ističući da ove godine investicijski krediti preuzimaju primat nad kreditima za obrtni kapital.

Naveo je i da će HBOR od investicija posebno poticati one u digitalnu i zelenu tranziciju te u istraživanje i razvoj.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari