U Zadru otvoren HBOR-ov područni ured za sjevernu Dalmaciju

pixabay.com
Zadar, arhiv Pixabay.com

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) otvorila je u ponedjeljak u Zadru Područni ured za sjevernu Dalmaciju, a iz novog ureda pokrivat će se područje Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Ured je, javlja Hina, otvorio predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, a svečanosti su nazočili i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Novootvoreni ured je sedmi HBOR-ov područni ured, a do sada su Šibensko-kninska i Zadarska županija bile u ingerenciji Područnog ureda u Splitu.

Aktivnost Područnog ureda prvenstveno će biti usmjerena na savjetovanje i informiranje privatnih i javnih subjekata o načinu i mogućnostima korištenja HBOR-ovih sredstava kao izvora financiranja za potrebe pokretanja poslovanja, odnosno ulaganja u rast i razvoj.

Istaknuto je kako je HBOR tijekom proteklih deset godina u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji podržao gotovo 1.200 projekata s ukupnim iznosom većim od 635 milijuna eura.

Od spomenutog iznosa 86 posto odnosi se na investicijske kredite, dok je preostalih 14 posto odobreno za obrtna sredstva. Kako je riječ o izrazito turističkom području, čak 77 posto kredita odobreno je za uslužne djelatnosti, a 23 posto za proizvodne djelatnosti, izvijestili su iz HBOR-a.

“Ispred nas je veliki investicijski ciklus iz EU-ovih fondova, a putem HBOR-a plasirat će se financijski instrumenti ukupno vrijedni 724 milijuna eura. Današnjim otvaranjem Područnog ureda sredstva će sada biti još dostupnija poduzetnicima s ovog područja”, istaknuo je ministar Erlić.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari