HBOR u prvih šest mjeseci godine podržao 73 posto više projekata nego u istom razdoblju lani

Foto: Pixabay

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) podržala je u prvih šest mjeseci ove godine 1.791 projekt u ukupnom iznosu od 834 milijuna eura, što je 73 posto više projekata i sedam posto više po iznosu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U priopćenju HBOR-a, objavljenom u srijedu koje prenosi Hina, navodi se da se najveći dio poslovne aktivnosti HBOR-a odnosi na kreditiranje privatnih i javnih subjekata, no značajan volumen ostvaren je i na poslovima osiguranja izvoza, ponajviše pod utjecajem mjere namijenjene olakšavanju poslovanja poduzetnicima pogođenima ratom u Ukrajini.

U prvom polugodištu ove godine HBOR je odobrio više od 1.400 kredita u iznosu većem od 550 milijuna eura, što je za 10 posto više nego u istom razdoblju lani.

Po broju odobrenih kredita, gotovo 70 posto se odnosi na investicijske kredite, a po iznosu udio investicijskih kredita iznosi 59 posto.

Trend povećanja investicijskih kredita započeo je krajem 2022. te je nastavljen i u ovoj godini.

U poslovima osiguranja izvoza ostvaren je volumen od 255 milijuna eura što je povećanje od četiri posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Osim mjera vezanih uz rat u Ukrajini, poslovanje HBOR-a u prvoj polovici 2023. obilježila je i provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), putem kojeg su podržane 34 investicije u vrijednosti od 61,4 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari