Za tri projekta iz sektora prometa osigurano 77,5 milijuna eura

Potpredsjednik Vlade RH, Oleg Butković, Foto: Hina/Dario Grzelj

Dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) te ugovor za izgradnju i opremanje dionice Beli Manastir – granica Republike Mađarske Koridora VC, potpisani su u četvrtak u Zagrebu, piše Hina.

Riječ je o izgradnji i opremanju dionice Beli Manastir-granica Republike Mađarske Koridora VC, elektrifikaciji sustava prihvata i otpreme zrakoplova te njihovo električno napajanje u Zračnoj luci Zadar i novom putničkom terminalu u trajektnoj luci Split.

Ugovori su vrijedni 77,5 milijuna eura, s tim da vrijednost radova na koridoru VC iznosi 45,9 milijuna eura, dok je vrijednost preostala dva ugovora oko 31,6 milijuna eura, od čega 16 milijuna bespovratnih.

Direktor Hrvatskih autocesta Boris Huzjan kazao je kako se radi o dovršetku koridora VC do granice s Mađarskom, u dužini od pet kilometara. Lani je, dodaje, puštena u promet dionica do Belog Manastira, a danas se potpisuje ugovor za zadnju dionicu, kojoj je rok izgradnje 18 mjeseci.

Izvođač radova bit će tvrtka Osijek Koteks, a vrijednost im je 45,9 milijuna eura neto. Projekt se, naveo je, financira sredstvima EBRD-a s kamatom od jedan posto, i HBOR-a s fiksnom kamatom od 1,8 posto.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će završetak koridora VC kroz Hrvatsku ne samo u potpunosti integrirati Baranju u mrežu hrvatskih autocesta, već je to i doprinos Vladinom prioritetnom pogledu prema istoku Hrvatske, prema Slavoniji i Baranji.

Potvrdivši da je Zračna Luka Zadar jedina u EU koja se financira kroz NPOO, Plenković je dodao da se taj projekt financira po dva bitna kriterija – cijeli program morao je imati dio “zelenoga” i dio “digitalnoga”. Izrazio je zadovoljstvo i da splitska lučka Uprava kreće s tako velikom investicijom, praktički terminalom za međunarodni promet.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naveo je da su ulaganja u prometnu infrastrukturu do sada premašila 3,5 milijarde eura te da iz NPOO-a postoji osam potpisanih ugovora ukupne vrijednosti 300 milijuna eura.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari