HBOR: Financiranje kupovine udjela inozemnih tvrtki – nova pogodnost

HBOR
Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Zagreb Foto: HBOR/PR

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) od ove godine poduzetnicima je omogućila financiranje kupnje poslovnih udjela inozemnih tvrtki, cijeneći da kupnja udjela poduzeća koje već posluje na nekom od izvoznih tržišta, ima „uhodan“ posao, potrebne dozvole i certifikate – može biti jednostavniji i brži način izlaska na strano tržište.

Zato će HBOR financirati transakcije kojima izvoznici, registrirani u Hrvatskoj, kupuju udjele stranih tvrtki radi širenja i internacionalizacije poslovanja. Kreditiranje se provodi po programu Investicije privatnog sektora, stoji u objavi na zvaničnoj stranici HBOR-a.

HBOR je priopćio i da je tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine ostvario ukupne prihode u iznosu od 56,9 milijuna eura, rashode u iznosu od 27,4 milijuna eura i dobit u iznosu od 29,5 milijuna eura.

Poslovanje je u prvoj polovici godine, stoji u priopćenju, obilježila provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) , putem kojeg su podržane 34 investicije u vrijednosti od 61,4 milijuna eura.

pixabay.com
HBOR: financiranje kupnje poslovnih udjela inozemnih tvrtki, ilustracija Foto: Pixabay.com

Osim novih investicija u okviru ovog plana, u okviru financijskih instrumenata koje HBOR provodi iz NPOO-a uveden je i novi Operativni program za provedbu Financijskog instrumenta jamstvenog fonda za kredite subjektima srednje tržišne kapitalizacije i velikim poslovnim subjektima, i njime je HBOR započeo s izdavanjem jamstava za velika i srednje kapitalizirana poduzeća, a u ime i za račun Republike Hrvatske.

„NPOO u velikoj mjeri obilježava novosti iz poslovanja HBOR-a u proteklom razdoblju. Godinu smo započeli sklapanjem sporazuma s petnaest poslovnih banaka o suradnji na poslovima subvencioniranja kamata iz sredstava NPOO-a, a nastavili iskorakom u područje izdavanja jamstava za velika i srednje kapitalizirana poduzeća. Sve mjere vezane za NPOO usmjerene su na poticanje novih ulaganja u pokretanje, modernizaciju i digitalizaciju poslovanja, implementaciju novih tehnologija, ulaganja u istraživanje i razvoj te u ekološki prihvatljive proizvodne procese. Dakle, riječ je o izrazito razvojno usmjerenom programu te smo ponosni što je HBOR odabran za njegovu provedbu u Republici Hrvatskoj“, izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, povodom objave polugodišnjih rezultata.

Podsjećamo, HBOR je u prvih pola godine podržao 1.791 projekt u ukupnom iznosu od 834 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 73 posto po broju podržanih projekata, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iako se najveći dio poslovne aktivnosti HBOR-a odnosi se na kreditiranje privatnih i javnih subjekata, značajan broj ostvaren je i na poslovima osiguranja izvoza, najvećim dijelom pod utjecajem mjere namijenjene olakšavanju poslovanja poduzetnicima pogođenima ratom u Ukrajini.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak je razvojna i izvozna banka te izvozno-kreditna agencija Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva, kreditiranjem, ulaganjem u fondove rizičnog kapitala, osiguranjem izvoza od političkih i komercijalnih rizika, izdavanjem garancija te poslovnim savjetovanjem, s ciljem osnaživanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari