HBOR: Novi program kreditiranja za poljoprivredu i preradu

Picabay.com
ilustracija, ratarstvo Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uz suradnju sa Ministarstvom poljoprivrede RH i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, uvela je novi program kreditiranja – Obrtna sredstva za poljoprivredu i preradu.

Program je namijenjen hrvatskim poljoprivrednicima i prerađivačima koji su se suočili s poteškoćama uslijed krize nastale radi ruske agresije na Ukrajinu, stoji u priopćenju HBOR-a na njihovoj službenoj stranici, te su im na ovaj način osigurana povoljnija sredstva za kreditiranje likvidnosti i neometani nastavak poslovanja.

Kredite iznosa od 100.000 do 250.000 eura odobravat će izravno HBOR uz fiksnu kamatnu stopu od 0,5 posto godišnje, bez obveze plaćanja naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja kredita, te uz osiguranje kredita zadužnicama korisnika kredita, uz rok otplate do pet godina (uključujući poček do 12 mjeseci).

Prihvatljiva su ulaganja koja se provode na području Republike Hrvatske.

https://www.hbor.hr/obrtna-sredstva-za-poljoprivredu-i-preradu/1076
Nova kreditna sredstva za poljoprivrednike i preradu – uvjeti Izvor: HBOR

Sredstva kredita mogu se koristiti za otklanjanje nestabilnosti u odvijanju proizvodnje i za financiranje tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, sirovina i materijal, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima i ostali opći troškovi tekućeg poslovanja).

Korisnici kredita mogu biti poslovni subjekti privatnog sektora u rangu mikro, malog i srednjeg poduzetništva – trgovačka društva, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), zadruge i proizvođačke organizacije ili druge pravne osobe, koji se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i/ili preradom.

Kreditnim sredstvima, ističu u HBOR-u, ne mogu se financirati  kreditne obveze prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama, PDV kao ni refinancirati postojeći krediti.

Zahtjevi za kredit mogu se podnijeti od 2. listopada do 31. prosinca 2023. godine, do kada je krajnji rok za ugovaranje kredita s korisnicima ovog Programa.

HBOR će osim troškova nastalih nakon podnošenja zahtjeva za kredit prihvaćati i povrat prethodno uloženih sredstava (refundaciju), pod uvjetom da takva plaćanja nisu obavljena prije 24. ožujka 2022. godine.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari