AZTN objavio video o ‘kartelima – zabranjenim sporazumima’

ilustracija, screenshot AZTN video

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) krenula je u aktivnosti koje je istaknula u svom planu djelovanja za 2024. godinu u kojem je najavila uvođenje novih mehanizama za otkrivanje i sankcioniranje teških povreda prava tržišnog natjecanja.

U sklopu toga objavila je i video u vezi ‘kartela’ – zabranjenih horizontalnih sporazuma o čemu je portal Financije.hr već izvijestio: To je glavni izazov s kojim će se agencija pozabaviti.

Podsjetimo, karteli-zabranjeni horizontalni sporazumi su između poduzetnika koji su konkurenti i kojima oni dogovaraju cijene ili druge parametre tržišnog natjecanja, dijele tržišta, međusobno si dodjeljuju kupce ili lokacije na kojima će prodavati svoje proizvode ili usluge, dogovaraju rabate, definiraju opseg proizvodnje i čitavu djelatnost kojom se bave, dogovaraju svoje ponašanje i uvjete koje će postaviti u postupcima javne nabave, pa tako zatvaraju tržište za nove konkurente, predstavljaju najtežu povredu prava tržišnog natjecanja koje nanosi najveću štetu gospodarstvu i potrošačima i društvu u cijelosti.

„Sklapanje zabranjenih horizontalnih sporazuma predstavlja najteže povrede tržišnog natjecanja, neovisno o tržišnom udjelu sudionika sporazuma, i stoga se kao prioriteti u radu određuju sve povrede navedene u članku 8. st. 1. ZZTN-a odnosno utvrđivanje cijena, ograničavanje ili nadziranje proizvodnje, tržišta, tehnološkog razvoja ili ulaganja i podjelu tržišta ili izvora nabave, primjena nejednakih uvjeta na istovrsne poslove s različitim poduzetnicima i uvjetovanje sklapanja ugovora prihvaćanjem od drugih ugovornih strana dodatnih obveza, koje po svojoj prirodi ili običajima u trgovini nisu u vezi s predmetom tih ugovora.“, poručili su.

Utjecaj kartela na veće cijene, pokajnici ključni za otkrivanje

„U raznim međunarodnim studijama koje istražuju negativan učinak kartela na cijene utvrđeno je kako karteli u prosjeku vode do povećanja cijena u iznosu 15-30 posto, a ponekad i do 50 posto. Stoga je primarni fokus AZTN-a i dalje na otkrivanju i sankcioniranju ovih najtežih povreda prava tržišnog natjecanja. Iako je u proteklim razdobljima otkriveno više kartela na različitim mjerodavnim tržištima (auto škole, autobusni prijevoz, komunalne usluge, dostava hrane za pučke kuhinje), postoji nekoliko predmeta kartela u tijeku koji će tijekom ove godine biti prioritet u rješavanju AZTN-a.“, poručili su.

Navedenim instrumentom otkriveni su najveći karteli od EK u posljednjih petnaestak godina. „Odgovarajućim promotivnim aktivnostima o pokajnicima će se podsjetiti poduzetnike na ovaj instrument i potaknuti ih da dostave prijave kartela AZTN-u. Slično tome, AZTN će poduzetnike protiv kojih se već vodi postupak utvrđivanja zabranjenih sporazuma podsjetiti i na mogućnost sklapanja nagodbe slijedom koje se postupak brže dovršava, a poduzetnici koji su sklopili nagodbu s AZTN-om mogu dobiti daljnje umanjenje kazne od 10 do 20 posto koje ne isključuje umanjenje po osnovi pokajnika.“, navedeno je iz agencije.

S ciljem da AZTN dođe do što više saznanja o mogućim povredama tržišnog natjecanja, primarno zabranjenim horizontalnim sporazumima između poduzetnika, tijekom ove godine uvest će još jedan novi alat-digitalnu on line anonimnu prijavu trećih strana (anonimni zviždači) putem koje će svatko anonimno moći prijaviti zabranjene sporazume putem web stranice AZTN-a uz odgovarajuće mjere zaštite anonimnosti za takve prijavitelje.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari