Poduzetnici pokajnici su ključ razotkrivanja kartela, može ih se osloboditi od kazne

Freepik.com
Foto: Freepik.com/Ilustracija

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je iznijela svoj plan djelovanja za 2024. godinu u kojem je najavila uvođenje novih mehanizama za otkrivanje i sankcioniranje teških povreda prava tržišnog natjecanja.

Zabranjeni horizontalni sporazumi – karteli

„Sklapanje zabranjenih horizontalnih sporazuma predstavlja najteže povrede tržišnog natjecanja, neovisno o tržišnom udjelu sudionika sporazuma, i stoga se kao prioriteti u radu određuju sve povrede navedene u članku 8. st. 1. ZZTN-a odnosno utvrđivanje cijena, ograničavanje ili nadziranje proizvodnje, tržišta, tehnološkog razvoja ili ulaganja i podjelu tržišta ili izvora nabave, primjena nejednakih uvjeta na istovrsne poslove s različitim poduzetnicima i uvjetovanje sklapanja ugovora prihvaćanjem od drugih ugovornih strana dodatnih obveza, koje po svojoj prirodi ili običajima u trgovini nisu u vezi s predmetom tih ugovora.“, poručili su.

Iz agencije su podsjetili da su karteli-zabranjeni horizontalni sporazumi između poduzetnika koji su konkurenti i kojima oni dogovaraju cijene ili druge parametre tržišnog natjecanja, dijele tržišta, međusobno si dodjeljuju kupce ili lokacije na kojima će prodavati svoje proizvode ili usluge, dogovaraju rabate, definiraju opseg proizvodnje i čitavu djelatnost kojom se bave, dogovaraju svoje ponašanje i uvjete koje će postaviti u postupcima javne nabave, pa tako zatvaraju tržište za nove konkurente, predstavljaju najtežu povredu prava tržišnog natjecanja koje nanosi najveću štetu gospodarstvu i potrošačima i društvu u cijelosti.

Utjecaj kartela na veće cijene

„U raznim međunarodnim studijama koje istražuju negativan učinak kartela na cijene utvrđeno je kako karteli u prosjeku vode do povećanja cijena u iznosu 15-30 posto, a ponekad i do 50 posto. Stoga je primarni fokus AZTN-a i dalje na otkrivanju i sankcioniranju ovih najtežih povreda prava tržišnog natjecanja. Iako je u proteklim razdobljima otkriveno više kartela na različitim mjerodavnim tržištima (auto škole, autobusni prijevoz, komunalne usluge, dostava hrane za pučke kuhinje), postoji nekoliko predmeta kartela u tijeku koji će tijekom ove godine biti prioritet u rješavanju AZTN-a.“, poručili su.

Također, na tržištu RH sigurno postoji još niz kartela u praksi koje je tek potrebno otkriti i u provedenom postupku dokazati njihovo djelovanje. Za učinkovitiju provedbu ovih postupaka AZTN planira ojačati postojeće resurse i alate, kao i uvesti neke nove. Zato AZTN u 2024. godini planira jače promovirati značaj pokajnika za otkrivanje kartela i potaknuti prijave pokajnika. „Pokajnik je poduzetnik- sudionik kartela koji prvi pristupi AZTN-u, prijavi kartel i podnese dokaze o tom kartelu. Pokajnik može dobiti potpuno oslobođenje od kazne, odnosno svaki prvi sljedeći poduzetnik koji pristupi s relevantnim dokazima može dobiti odgovarajuće umanjenje kazne.“, pojasnili su.

Pokajnici ključni za otkrivanje

Navedenim instrumentom otkriveni su najveći karteli od EK u posljednjih petnaestak godina. „Odgovarajućim promotivnim aktivnostima o pokajnicima će se podsjetiti poduzetnike na ovaj instrument i potaknuti ih da dostave prijave kartela AZTN-u. Slično tome, AZTN će poduzetnike protiv kojih se već vodi postupak utvrđivanja zabranjenih sporazuma podsjetiti i na mogućnost sklapanja nagodbe slijedom koje se postupak brže dovršava, a poduzetnici koji su sklopili nagodbu s AZTN-om mogu dobiti daljnje umanjenje kazne od 10 do 20 posto koje ne isključuje umanjenje po osnovi pokajnika.“, navedeno je iz agencije.

Uvođenje platforme za digitalne prijave i novi odjel forenzike

S ciljem da AZTN dođe do što više saznanja o mogućim povredama tržišnog natjecanja, primarno zabranjenim horizontalnim sporazumima između poduzetnika, tijekom ove godine uvest će još jedan novi alat-digitalnu on line anonimnu prijavu trećih strana (anonimni zviždači) putem koje će svatko anonimno moći prijaviti zabranjene sporazume putem web stranice AZTN-a uz odgovarajuće mjere zaštite anonimnosti za takve prijavitelje.

AZTN je kao prioritete u svom planu spomenula i zabranjene sporazume u postupcima javne nabave kao osobito štetne za potrošače i gospodarstvo.

Upravo radi ostvarivanja ovoga prioriteta AZTN je između ostaloga i osnovao novi Odjel za digitalna pitanja i forenziku, te će u svrhu lakšeg pretraživanja glasnika javne nabave i drugih dokumenata radi otkrivanja zabranjenih sporazuma u postupcima javne nabave stručnjaci AZTN-a iz navedenog Odjela za digitalna pitanja posvetiti pažnju izradi i korištenju algoritama koji bi pomogli u bržem otkrivanju određenih sumnjivih obrazaca postupanja.

Zabranjeni ‘vertikalni sporazumi’ i zlouporabe vladajućeg položaja

Osim zabranjenih horizontalnih sporazuma, i vertikalni sporazumi između poduzetnika koji nisu konkurenti, a koji sadrže teška ograničenja tržišnog natjecanja (kao što su ograničavanje prava kupca da slobodno određuje prodajnu cijenu proizvoda ili ograničavanje međusobne opskrbe između distributera unutar selektivne distribucije) i zabranjene obveze u vertikalnim sporazumima (obveza kupca da ne kupuju konkurentne brandove, tj. “obveza nekupovanja od konkurencije” ili “obveza nenatjecanja” u neograničenom trajanju ili trajanju dulje od pet godina) iz Uredbe o skupnom izuzeću vertikalnih sporazuma također predstavlja prioritet u postupcima. Pritom će se kao prioritet promatrati vertikalni sporazumi između malih, srednjih i velikih poduzetnika, dok će se izostaviti sporazume između mikro poduzetnika.

Drugo značajno područje utvrđivanja zabranjenih postupanja poduzetnika odnosi se na zlouporabe vladajućeg položaja, poručeno je zaključno u planu rada agencije.

13 Odgovora

  1. Je, prvo naprave krivično djelo, pa se pokaju pa ih se oslobodi kazne. savršeni plan za buduče zločine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari