Poduzetnici optužili HGK i HOK za ignoriranje obiteljskih tvrtki koje su ključ razvoja gospodarstva

UGP konferencija: foto Žarko Sušac, Vidipix

U Golf Clubu Riverside Garden u Zagrebu održana je najveća konferencija o obiteljskom poduzetništvu u organizaciji udruge Glas poduzetnika pod nazivom Obiteljske tvrtke kao pokretači hrvatskog gospodarstva koja je okupila oko 150 mikro, malih, srednjih i velikih poduzetnika, ali i stručnjaka s istim ciljem – utvrditi položaj obiteljskog poduzetništva u Hrvatskoj i razgovarati o problemima s kojima se vlasnici i nasljednici susreću.

„Ako znamo da se u obiteljskim tvrtkama u Hrvatskoj zapošljava više od 60 posto ukupnog broja zaposlenih u privatnom sektoru, pitamo se zašto ne postoji institucija koja će sustavno pratiti rast tih tvrtki i osigurati podršku onda kada je potrebna? Kome se vlasnici obiteljskih tvrtki mogu obratiti za pomoć kada dođe vrijeme da se upravljanje prepusti idućoj generaciji? Nažalost bez adekvatne institucionalne podrške teško je osigurati strukturirani i glatki prijelaz bez negativnih utjecaja na poslovanje, ali i na obiteljske odnose.“, poručili su iz UGP-a o zaključcima spomenute problematike s konferencije u srijedu.

Formiran Odbor za obiteljsko poduzetništvo

„Budući da se u našoj državi oskudno i posve nedovoljno pridaje pažnje ovoj temi, da HGK, HOK, ali niti HUP nikada u zadnja 3 desetljeća nisu niti pokrenuli navedena pitanja vezana uz obiteljske tvrtke, UGP je oformio Odbor za obiteljsko poduzetništvo na čelu s Dankom Bačelićem, vlasnikom trgovina Bačelić, s ciljem podizanja svijesti o gospodarskoj važnosti obiteljskih tvrtki za RH, ali i poticanja na promjenu njihova položaja u društvu.“, poručili su iz poduzetničke udruge.

Konferenciju Obiteljske tvrtke kao pokretači hrvatskog gospodarstva otvorila se uvodnim predavanjima o specifičnostima obiteljskih tvrtki u Hrvatskoj, Sloveniji i Europi, nakon čega je uslijedila panel rasprava Snaga i uloga obiteljskih tvrtki u Europi. Pitanjima kako riješiti konflikte unutar obiteljske tvrtke na konstruktivan način i kako postići balans između obiteljskih odnosa i poslovnih interesa bavila se panel rasprava Izazovi unutar obiteljskih tvrtki. Razgovaralo se i o specifičnim izazovima u područjima komunikacije, upravljanja i nasljeđivanja na panelu Transfer generacija.

Na pitanje koje karakteristike čine obiteljsku tvrtku poželjnim poslovnim partnerom odgovaralo se u raspravi Obiteljske tvrtke kao stabilniji partneri za poslovne suradnje. Govorili se i o temi kako pratiti trendove modernizacije i digitalizacije poslovnih procesa, a pritom na naići na opor starije generacije prema novitetima na panelu Digitalizacija u obiteljskim tvrtkama.

UGP konferencija: foto Žarko Sušac, Vidipix

I umjetnici su poduzetnici, upućene i konferencijske poruke

„Poziv na konferenciju posebno je razveselio i pripadnike kreativne industrije, budući da se poduzetništvo rijetko spominje kada govorimo o umjetničkim strukama poput glumaca i glazbenika. Svoju priču o poduzetničkom putu na konferenciji podijelili su glumac Jan Kerekeš, osnivač Kerekesh Teatra, kao i članovi benda SoulFingers, Denis i Haris Ahmetašević koji su se istaknuli u svom inovativnom pristupu poduzetništvu u kreativnim industrijama.“, naveli su u udruzi.

Konferencija Obiteljske tvrtke kao pokretači hrvatskog gospodarstva poslala je jasne poruke, a to su da Hrvatska mora jasno i hitno definirati što je to obiteljsko poduzetništvo, kao i da treba oformiti registar obiteljskih tvrtki kako bi se mogle pratiti statistike i znati s kolikim postotkom obiteljske tvrtke sudjeluju u BDP-u.

„Ako znamo da ih u Italiji, Njemačkoj i Austriji ima između 80-90 posto, onda znamo da su obiteljske tvrtke pokretačka snaga jednog gospodarstva te da zaslužuju svu pažnju i podršku državnih institucija.“, poručili su.

Podsjetimo, udruga Glas poduzetnik (UGP) pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. U manje od 15 dana udruga je okupila više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari