Nova obveznica Zagrebačkog holdinga uvrštena na Zagrebačku burzu, interes veći od očekivanog

Foto: Pexels

Nova obveznica Zagrebačkog holdinga, vrijedna 305 milijuna eura, uvrštena je u srijedu na Zagrebačku burzu (ZSE) kao prva “održiva” obveznica na domaćem tržištu kapitala iz javnog sektora u Hrvatskoj.

Hina javlja da su ugovor o uvrštenju u burzovnu kotaciju potpisali predsjednica uprave ZSE-a Ivana Gažić i predsjednik uprave ZG Holdinga Ivan Novaković, u prisustvu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića te predstavnika aranžera izdanja i banaka.

Obveznica je izdana u ukupnom nominalnom iznosu od 305 milijuna, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 4,9 posto, s dospijećem od pet godina.

Zanimanje ulagatelja tijekom razdoblja upisa premašio je 480 milijuna eura, a pritom su sudjelovale i Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) i Međunarodna financijska korporacija (IFC) ostvarivši udjel od 47,5 posto. Udjel komercijalnih domaćih banaka iznosi 34 posto, a obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova 15,6 posto.

Aranžeri izdanja obveznica bili su banke Erste, PBZ i ZABA.

ZG Holding ranije je izvijestio da je će neto prihod od ovog izdanja obveznica koristiti za otplatu postojećih obveznica nominalnog iznoda 2,3 milijarde kuna, koje dospijevaju na naplatu 15. srpnja, a eventualno preostali iznos iskoristit će se za financiranje općih potreba Holdinga.

U slučaju neispunjenja obveza Zagrebačkog holdinga povezanih uz ispunjenje zadanih ciljeva uspješnosti u pogledu održivosti, Holding će o dospijeću obveznica platiti imateljima obveznica jednokratnu dodatnu naknadu (penal) u visini od 0,25 posto od ukupnog nominalnog iznosa izdanih obveznica.

Gradonačelnik Tomašević izjavio je da je to prva “održiva” obveznica na domaćem tržištu kapitala iz javnog sektora te da je tijekom upisa privukla znatno veći interes od očekivanog, čak 60 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari