HGK: Udio građevinskih radova u javnoj nabavi svake godine raste

HGK
Konferencija - Javna nabava građevinskih radova, Foto: HGK

Hrvatska gospodarska komora (HGK) danas je u Zagrebu organizirala konferenciju pod nazivom “Javna nabava građevinskih radova”, koja je okupila javne i sektorske naručitelje, kao i potencijalne izvođače građevinskih radova, ali i mnoge druge, napisali su u priopćenju iz HGK-a.

Naveli su kako javna nabava čini oko 14 posto BDP-a Europske unije i važan je generator gospodarske aktivnosti.

“U Hrvatskoj je udio vrijednosti javne nabave bez PDV-a u BDP-u za 2022. bio gotovo 21 posto, što je povećanje za 28 posto u odnosu na godinu prije. Što se građevine i javne nabave tiče, udio građevinskih radova u javnoj nabavi svake godine raste. Također, građevinski radovi većim su dijelom financirani sredstvima javne nabave nego privatnim investicijama”, istaknuli su iz HGK.

S obzirom na to da udio građevinskih radova u javnoj nabavi svake godine raste, za građevinske tvrtke je bitno znati kako se javna nabava provodi kada je riječ o građevinskim radovima i koji su kriteriji pa je konferencija organizirana kako bi se unaprijedio taj postupak.

“Podržavamo proces javne nabave gdje se ne izabiru automatski izvršitelji koji nude najnižu cijenu. Tako gubimo na kvaliteti. Cilj nam je predložiti način kako isključiti subjekte s dampinškom cijenom, tj. da se ostvari realna cijena koja će pokriti stvarne troškove ponuditelja i izvršitelja. Tako se štite javna sredstva, ali i struka”, rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj osvrćući se na neke od potrebnih izmjena.

Istaknula je i da najniža cijena ne garantira i najniže cjeloživotne troškove građevine.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Ivan Markić iz Udruženja graditeljstva HGK predstavio je na konferenciji dosadašnje rezultate Analize javne nabave inženjerskih usluga u graditeljstvu HGK.

U analizi se predlaže da se boduje cijena tako da najniža ponuda ne dobije maksimalan broj bodova, tj. da se boduje ekonomski najpovoljnija ponuda u punom smislu, iako je taj proces za javnog naručitelja kompliciraniji. Traži se bolje definiranje kriterija stručnosti te da se za kompliciranije projekte traži veći broj inženjera i tehničara koji će biti na raspolaganju. Potrebno je i bolje definiranje neuobičajeno niske cijene kako bi se u praksi to moglo koristiti za isključenje.

HGK i njezino Udruženje graditeljstva će na temelju današnjih konzultacija finalizirati analizu te je predstaviti svim relevantnim akterima, navodi se u priopćenju.

Prof. dr. sc. Marko Baretić s Pravnog fakulteta u Zagrebu govorio je o tome kako mijenjati ugovore o građenju prema Zakonu o javnoj nabavi, uz provođenje novog postupka javne nabave ili bez potrebe provođenja novog postupka.

“Izmjena je moguća ako svako povećanje cijene nije veće od 50 posto vrijednosti prvotnog ugovora”, kazao je.

Sudionicima konferencije predstavljena je i nova platforma Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske. Zamjenik predsjednika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Anđelko Rukelj istaknuo je važnost pridržavanja odredbi Dokumentacije o nabavi te predstavio proces donošenja odluka o poništenju postupka zbog povrede načela tržišnog natjecanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari