HGK: Strani radnik u građevini je 20 posto skuplji od domaćeg

Pixabay.com
Radnik u graditeljstvu, Foto: Pixabay.com

Nedostatak radnika s potrebnim znanjima i vještinama sve više će postajati ključni ograničavajući razvojni problem hrvatskoga graditeljstva, ali i gospodarstva u cjelini, istaknuo je u petak na Hrvatskom graditeljskom forumu koji u Zagrebu organizira Hrvatski savez građevinskih inženjera.

Hrvatska gospodarska komora provela je istraživanje o zapošljavanju strane radne snage među svojim članicama. Njime su bile obuhvaćene veće građevinske tvrtke koje su imale zaposlene radnike iz drugih država, njih ukupno dvanaest. Broj stranih radnika u tim se tvrtkama kretao od 20 do 350.

Što se zadržavanja u hrvatskim tvrtkama tiče, u najvećem broju zadržavaju se radnici iz Bosne i Hercegovine, a zatim iz Makedonije, Srbije, Ukrajine i Bangladeša.

Radnici iz dalekih zemalja zadržavaju se na radu u Hrvatskoj kraći period od radnika iz regije. Čest je slučaj, pokazalo je istraživanje, da određen broj tih radnika vrlo lako i brzo, bez objašnjenja, napušta posao u hrvatskim građevinskim tvrtkama.

Idući izazov s kojim se suočavaju je postupak ishođenja radnih dozvola za stranu radnu snagu.

Čekanje na dozvole tako može trajati od tri-četiri tjedna pa sve do četiri mjeseca. Ishođenje viza također traje oko dva mjeseca.

Na produženje izdanih radnih dozvola negdje se čeka dulji period pa se ponekad dogodi da je stiglo nakon što je dozvola već istekla zbog čega radnik više nije u Hrvatskoj.

„Iako je uvriježeno mišljenje da je strani radnik jeftiniji pa da zato domaći poduzetnici uvoze radnike, to ipak nije tako. Traženje radnika, trošak dozvola, prevoditelji, učenje i stručna obuka stvaraju određeni trošak koji nije zanemariv. Zbog svih tih dodatnih troškova strani radnik je oko 20 posto skuplji od domaćeg“, istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj predstavljajući rezultate istraživanja.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari