Zamjetno oslabila konkurencija u javnoj nabavi EU-a

Pixabay.com
Javna nabava, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Konkurencija u javnoj nabavi u 27 zemalja EU-a oslabila je u proteklih deset godina, uz znatno više javnih natječaja sa samo jednom prijavljenom kompanijom i učestalom praksom izravnog dogovaranja nabave, utvrdio je europski revizorski sud.

Konkurencija u javnoj nabavi ključna je za ekonomično raspolaganje novcem poreznih obaveza, a većina zemalja EU-a bilježi “nezadovoljavajuće” rezultate, koji se očituju u sve manjem broju ponuđača i izravnoj dodjeli poslova, upozorili su revizori.

Naglašavaju i veliki broj natječaja na koje se javio samo jedan ponuđač, dodajući da je trend dosegnuo vrhunac 2021. godine kada su vlade čak 42 posto poslova povjerile kompaniji koja se jedina prijavila na natječaj, prenosi Hina.

Broj natječaja sa samo jednim ponuđačem gotovo se udvostručio od 2011., a broj kompanija sudionika gotovo prepolovio, s otprilike šest na tri po natječaju, utvrdili su revizori.

Vlade su često i zaobilazile raspisivanje javnog natječaja te tražile ponudu u izravnom kontaktu s određenom kompanijom ili više njih, utvrdio je revizorski sud.

“Izravna dodjela poslova dozvoljena je samo u vrlo specifičnim okolnostima i trebala bi biti iznimka”, podsjećaju revizori, a dogodilo se upravo suprotno i gotovo sve države članice češće su izravno dodjeljivale poslove.

U 2021. godini izravno dodijeljeni poslovi činili su oko 16 posto postupaka nabave, utvrdila je ECA.

“Nije porastao ni udio ugovora dodijeljenih malim i srednjim poduzećima, a većinu ugovora ponovo su dobivali ponuđači s najnižom cijenom, što pokazuje da se rijetko uzimaju u obzir izraženo strateški aspekti (primjerice ekološki, društveni i inovacijski)”, objavila je ECA.

Na kraju promatranog razdoblja, u 2020. godini, daleko je najviše javnih natječaja s jednim ponuđačem zabilježeno u Sloveniji, polovina, a najmanje u Švedskoj, samo devet posto.

Hrvatska je u skupini sa Slovačkom, Ciprom, Latvijom, Bugarskom i Portugalom s četvrtinom natječaja s jednim ponuđačem u 2020.

Bugarska pak prednjači u izravnom dogovaranju nabave, s 28,2 posto udjela takvih poslova, a blizu su Slovenija i Cipar s oko 25 posto. U Švedskoj i na Malti takva je praksa gotovo zanemariva, s udjelom izravno dogovorenih poslova od 0,2 odnosno 0,6 posto.

Hrvatska je uz bok Portugalu sa 6,6 posto izravno dogovorenih poslova nabave u 2020. godini.

Malta je prednjačila s čak 90 posto poslova dodijeljenih malim i srednjim poduzećima, a na drugom kraju ljestvice su Grčka, Italija, Portugal i Francuska s nešto više od 40 posto.

Hrvatska je na javnim natječajima u 2020. dodijelila polovinu poslova malim i srednjim poduzećima, kao i Danska, a blizu su Austrija i Njemačka, pokazuju podaci revizorskog suda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari