Financijska neto-vrijednost hrvatskih kućanstava raste peto tromjesečje zaredom

Pixabay.com
Financijska imovina kućanstava raste, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ukupna financijska imovina kućanstava u Hrvatskoj iznosila je gotovo 86 milijardi eura ili 2,3 posto više nego na kraju drugog tromjesečja.

U razdoblju od godine dana financijska imovina kućanstava porasla je za 4,9 milijardi eura ili šest posto u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine, podaci su koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB) u novom Statističkom priopćenju o financijskim računima.

Istovremeno, financijske obveze kućanstava povećale su se na nešto više od 23 milijarde eura, što je porast od 1,3 milijarde eura ili šest posto u godinu dana.

https://www.hnb.hr/-/objava-statistike-financijskih-racuna-za-drugo-tromjesecje-2023
Stanje financijskih računa kućanstava, Izvor: HNB

Tako je veći rast financijske imovine od financijskih obveza doveo do novog povećanja financijske neto-vrijednosti kućanstava koja kontinuirano raste od drugog tromjesečja 2022. godine, te je ona iznosila gotovo 63 milijarde eura na kraju lipnja 2023. godine, što je dva posto više nego na kraju ožujka ove godine ili šest posto više poredeći s krajem lipnja 2022. godine, priopćeno je iz HNB-a.

Na kraju drugog tromjesečja 2023. godine, financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila je 414 milijardi eura, što je povećanje od 5,3 milijardi eura u tom tromjesečju i povećanje od 32,6 milijardi eura u razdoblju od godine dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 432 milijarde eura, a povećale su se za 4,8 milijardi eura u tromjesečju, odnosno za 30,6 milijardi eura, u razdoblju od godine dana.

https://www.hnb.hr/-/objava-statistike-financijskih-racuna-za-drugo-tromjesecje-2023
Imovina i obveze gospodarstva, Izvor HNB

U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju drugog tromjesečja 2023. iznosila je 575 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 8,9 postotnih bodova u ovom tromjesečju i smanjenje od 30,9 postotnih bodova u razdoblju od godinu dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 10,2 postotna boda u tromjesečju i za 37,6 postotnih bodova u godinu dana, te su na kraju drugog tromjesečja 2023. dosegnule razinu od 600% godišnjeg BDP-a.

Time se nastavilo smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. uslijed sporijeg rasta njihove vrijednosti u odnosu na evidentan rast tromjesečnog BDP-a.

Ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila je 122 milijarde eura to jeste 2,3 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja.

Financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 180 milijardi eura, što je rast od 1,5 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja, objavljeno je u ovom statističkom izvješću HNB-a.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari