WEF: Gospodarski izgledi su sjajni, no politički rizici ih nadlijeću u 2024. godini

Pixabay.com
ilustracija, foto: Pixabay.com

U anketi Svjetskog ekonomskog foruma (WEF-a) 82 posto glavnih ekonomista očekuje da će globalna ekonomija ove godine ostati stabilna ili ojačati – gotovo dvostruko više nego krajem 2023. godine. Preko dvije trećine ih predviđa globalni rast, vođen tehnološkom transformacijom, umjetnom inteligencijom i zelenom tranzicijom.

Jedino bi neriješeni i novi sukobi mogli poljuljati ove optimistične prognoze.

Rezultati ankete među ekonomistima pokazuju oprezni optimizam u vezi s globalnom ekonomijom 2024. Osam od deset ekonomista očekuje da će globalna ekonomija ojačati ili ostati stabilna ove godine – gotovo dvostruko nego u prethodnom izvješću. Udio onih koji predviđaju globalni pad smanjio se s 56 posto u siječnju na 17 posto u travnju ove godine.

Ali geopolitičke i domaće političke tenzije mogle bi poljuljati dobru sliku. Oko 97 posto ispitanika predviđa da će geopolitika ove godine pridonijeti globalnoj ekonomskoj volatilnosti. Daljnjih 83 posto reklo je da će domaća politika biti izvor volatilnosti u 2024. godini, u kojoj glasa (izlazi na izbore) gotovo polovica svjetskog stanovništva.

“Posljednji izgledi glavnih ekonomista upućuju na uvjerljive znakove poboljšanja u globalnoj ekonomskoj klimi. No postoji hitna potreba za kreiranjem politika koje ne samo da nastoje oživjeti motore globalne ekonomije, već i nastoje uspostaviti temelje višeg, održivog i otpornog rasta.”, zaključila je povodom istraživanja Saadia Zahidi, generalna direktorica Svjetskog ekonomskog foruma.

Očekivanja ekonomista u vezi rasta, Izvor WEF

Regionalne varijacije, Europa sa slabim rastom

Očekivanja rasta poboljšana su, iako neravnomjerno, širom svijeta. Istraživanje otkriva značajne izglede za Sjedinjene Države, gdje gotovo svi glavni ekonomisti (97 posto) ove godine očekuju umjereni do snažan rast, u odnosu na 59 posto u siječnju.

Azijske ekonomije također se pokazuju snažnim, a svi ispitanici projiciraju barem umjeren rast u južnoj Aziji i istočnoj Aziji i Tihim oceanima. Očekivanja za Kinu nešto su manje optimistična, a tri četvrtine očekuje umjereni rast, a samo 4 posto predviđa snažan rast ove godine.

Suprotno tome, izgledi za Europu ostaju tmurni, a gotovo 70 posto ekonomista predviđa slab rast do kraja 2024. Očekuje se da će druge regije doživjeti umjeren rast, s neznatnim poboljšanjem od prethodnog istraživanja.

Izazovni krajolik za donositelje odluka

Najnovije istraživanje ističe eskalacijske izazove s kojima se suočavaju tvrtke i kreatori politika. Napetosti između političke i ekonomske dinamike bit će sve veći izazov za donositelje odluka ove godine, prema 86 posto ispitanika.

Među čimbenicima za koje se očekuje da će utjecati na korporativno odlučivanje su cjelokupno zdravlje globalne ekonomije (100 posto), monetarna politika (86 posto), financijska tržišta (86 posto), uvjeti na tržištu rada (79 posto), geopolitika (86 posto) i domaća politika (71 posto).

Dugoročni izgledi i prioriteti

Većina glavnih ekonomista optimizirana je u pogledu izgleda za trajni globalni rast, a gotovo 70 posto je očekivalo povratak na rast od 4 posto u narednih pet godina (42 posto u roku od tri godine). U zemljama s visokim dohotkom očekuju da će rast biti vođen tehnološkom transformacijom, umjetnom inteligencijom i prijelazom na zelene energije. Međutim, mišljenja su podijeljena oko utjecaja ovih čimbenika u ekonomijama s malim dohotkom.

U smislu da će poluge politike najvjerojatnije potaknuti rast u narednih pet godina, najvažnije su inovacije, razvoj infrastrukture, monetarna politika, obrazovanje i vještine. Gospodarstva s niskim prihodima smatraju se više potrebitim u vezi dobivanja intervencija koje se odnose na institucije, socijalne usluge i pristup financijama u usporedbi s ekonomijama s visokim dohotkom. Postoji značajan nedostatak konsenzusa o utjecaju na rast okolišnih i industrijskih politika.

Podsjetimo, glavni izgledi ekonomista temelje se na najnovijim istraživanjima razvoja politike, kao i konzultacijama i anketama s vodećim glavnim ekonomistima iz javnog i privatnog sektora, u organizaciji Centra za novu ekonomiju i društvo Svjetskog ekonomskog foruma. Cilj mu je sažeti obrise trenutnog gospodarskog okruženja i identificirati prioritete za daljnja djelovanja od strane donositelja politika i poslovnih lidera kao odgovor na složene šokove globalne ekonomije.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari