Klaus Schwab se povlači s mjesta izvršnog predsjednika WEF-a

Klaus Schwab, foto: WEF PR

Utemeljitelj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i izvršni predsjednik Klaus Schwab povući će se sa svoje uloge vođenja globalnog skupa otkako ga je osnovao 1971.

Prema pisanju nekih medija Schwab je prvo objavio svoje namjere u e-mailu zaposlenicima WEF-a u utorak, a nakon što je on procurio u javnost i WEF je objavio priopćenje vezano uz promjene vođenja organizacije.

„Svjetski gospodarski forum se od 2015. transformirao iz platforme za okupljanje u vodeću svjetsku instituciju za javno-privatnu suradnju. Kao dio te transformacije, organizacija također prolazi kroz planiranu evoluciju upravljanja od organizacije kojom upravlja osnivač do organizacije u kojoj predsjednik i upravni odbor preuzimaju punu izvršnu odgovornost. Do siječnja 2025. Klaus Schwab će prijeći s izvršnog predsjednika na predsjednika Upravnog odbora. Osim toga, istaknuti Upravni odbor Foruma bit će organiziran oko četiri strateška odbora kako bi se dodatno ojačao učinak našeg rada. Ove promjene naglašavaju naš institucionalni kontinuitet u pružanju neovisne i nepristrane platforme za rješavanje složenih izazova međusobno povezanog svijeta.“, priopćeno je u vezi promjena, u kojoj je naglašeno da Schwab ipak ostaje u vrhu organizacije.

Podsjetimo, prema pisanju medija prošli mjesec, Schwab (86) se razbolio, nakon čega su pokrenute i lažne vijesti – kako je umro. To je iz organizacije demantirano.

Naime Schwab je nazočio godišnjem sastanku WEF-a u Davosu u siječnju ove godine, no propustio je veliki sastanak WEF-a u Rijadu u travnju, nakon čega su krenule spekulacije o njegovom zdravlju.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Colombia_at_the_World_Economic_Forum_in_Davos%2C_Switzerland_on_17_January_2024_-_29.jpg/2048px-Colombia_at_the_World_Economic_Forum_in_Davos%2C_Switzerland_on_17_January_2024_-_29.jpg
WEF, Davos, Švicarska, foto: Wikimedia commons/REPÚBLICA DE COLOMBIA

Utjecajan Nijemac švicarskog porijekla

Podsjetimo, Schwab, rođen u Njemačkoj i švicarskog porijekla, pokrenuo je Europski forum za upravljanje 1971. godine kao simpozij o korporativnom upravljanju. Taj događaj je postao Svjetski ekonomski forum, danas poznato godišnje okupljanje oko 2500 korporativnih rukovoditelja, financijera, političara i drugih javnih osoba iz više od 100 zemalja, koji se bave pitanjima kao što su nejednakost, migracija, digitalna inovacija i globalizacija.

Schwab je odabrao alpski položaj Davosa kako bi se gosti osjećali opušteno i slobodno razgovarali, navodi se na web stranici spomenute neprofitne organizacije sa sjedištem u Ženevi.

Sa sloganom “posvećen poboljšanju stanja u svijetu”, forum privlači globalnu pozornost i kritike, kao i teorije zavjere.

Dok se organizacija koju je osnovao često suočavala s optužbama za elitizam, Schwab je stalno naglašavao potrebu za onom vrstom globalne suradnje kakvu ona nudi.

„Svjetski ekonomski forum je međunarodna organizacija za javno-privatnu suradnju. Pruža globalnu, nepristranu i neprofitnu platformu za smisleno povezivanje dionika radi uspostavljanja povjerenja i izgradnje inicijativa za suradnju i napredak. U svijetu obilježenom složenim izazovima, Svjetski ekonomski forum angažira političke, poslovne, akademske, građansko društvo i druge vođe društva u oblikovanju globalnih, regionalnih i industrijskih agendi.“, navedeno je na web stranici organizacije kao cilj njezinog djelovanja.

Forum djeluje kroz njegovih 10 centara.

„Od kojih svaki primjenjuje jedinstvenu kombinaciju metoda utjecaja institucije za poticanje holističkih napora. Centri grade zajednice svrhe koje su bitne za rješavanje velikih globalnih izazova. Vođeni ovim zajednicama, naši središnji timovi pretvaraju ambiciju u fokusiranu akciju, kroz strukturirane višegodišnje inicijative i stvaranje uvida. Zajedno nastavljamo težiti boljem svijetu, gdje suradnja i povjerenje vode do trajnog napretka.“, poruka je organizacije.

7 Odgovora

  1. Utjecajnog Nijemca švicarskog porijekla bi lako mogao zamijeniti utjecajan Švicarac njemačkog porijekla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari