Hrvatskim tvrtkama na raspolaganju novac iz EU programa Obzor Europa

pixabay.com
Sredstva iz EU fondova dostupna i hrvatskim tvrtkama, Foto: Pixabay.com

Obzor Europa 2021. – 2027. (Horizone Europa) je program putem kojega EU osigurava bespovratna sredstva, a raspolaže s 95,5 milijardi eura za inovacije i razvoj. Ovim sredstvima mogu pristupiti i hrvatske tvrtke i institucije koje se bave razvojno-istraživačkim projektima, poručeno je sa savjetovanja koje su organizirale tvrtke STEMwise i IMPULS savjetovanje.

Ovaj program je usmjeren na promicanje znanstvene izvrsnosti, rješavanje društvenih izazova poput klimatskih promjena te promicanje inovacija koje za cilj imaju unaprijediti europsku industriju i poboljšati globalnu konkurentnost Europe. Institut Ruđer Bošković (IRB) i FER institucije su koje su najuspješnije u korištenju tih programa.

Petar Gregurić, iz tvrtke STEMwise, rekao je da hrvatske tvrtke premalo apliciraju na novac direktno iz Bruxellesa te ocjenjuje da sudjelovanje hrvatskog privatnog sektora nije na očekivanoj razini. 

S obzirom na to da su nacionalna sredstva za istraživanje i razvoj u zadnjih nekoliko godina izrazito visoka, tvrtkama, a posebno privatnima, nije bilo primarno da se uključe u visokokompetitivne centralizirane EU fondove. Ali sada, a s obzirom na povećanje konkurencije na natječaje nacionalnih fondova, osjetili smo na tržištu zadnjih devet, deset mjeseci potrebu i želju za jačanjem ove komponente, odnosno puno veći interes upravo za te centralizirane EU fondove”, rekao je Gregurić.

Predsjednik Uprave Impuls savjetovanja, Darko Liović, ohrabrio je hrvatske tvrtke da pronađu potencijalne partnere i sudjeluju u natječajima za centralizirana bespovratna sredstva, jer posjeduju veliki razvojni i inovativni potencijal, što dokazuje i stalni rast stranih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Hrvatska je do sada iz programa Horizon Europe povukla tek 90 milijuna eura, a sudjelovanjem tvrtke mogu imati brojne benefite – od izdašnih financijskih sredstava do povezivanja s drugim tvrtkama Europe“, izjavio je Liović.

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvoje Meštrić, kaže kako je stav Vlade RH da do kraja mandata u istraživanje i razvoj bude uloženo 2,5 posto BDP-a, dok je strateški cilj Hrvatske tri posto.

Prema zadnjem statističkom podatku iz 2022. godine, u istraživanje i razvoj uloženo je 1,43 posto BDP-a, što je bio povećanje od 30 posto u odnosu na 2021. godinu.

To znači da smo imali veliki rast, a takav rast očekujem i dalje. Uglavnom zahvaljujući Vladi i Nacionalnom programu oporavka i otpornosti, te Operativnom programu za konkurentnost i koheziju, imamo više od 700 milijuna eura za istraživanje i razvoj za kompetitivne projekte”, naveo je Meštrić.

Dodao je i da su ti projekti poticaj ovdašnjim znanstvenicima i tvrtkama koje se bave istraživanjem i razvojem da idu i na najjače natječaje poput Obzora. Projekti koji se prijavljuju na Horizon omogućavaju povezivanje fakulteta, sveučilišta instituta i istraživačkih tvrtki s partnerima u Europi.

IMPULS SAVJETOVANJE d.o.o.

Ulica Grge Tuškana 37, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
1.119.394,39 (2022)
Broj zaposlenih:
15 (2022)

6 Odgovora

    1. Samo se nadam da će što više tih novčanih sredstava otići u prave ruke, odnosno realnom sektoru-našem vrlom poduzetništvu, a ne uhljebima ko inače..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari