EU ulaže više od 1 milijarde eura u 54 zajednička projekta istraživanja i razvoja

Hina/Epa
EU čelnici, Foto: Hina/Epa/Olivier Hoslet

Europska komisija je objavila rezultate poziva na podnošenje prijedloga za 2023. u okviru Europskog fonda za obranu (EDF) u iznosu od 1,031 milijarde EUR financijskih sredstava za potporu 54 otvorena zajednička europska projekta istraživanja i razvoja u području obrane.

„Odabranim projektima podupirat će se tehnološka izvrsnost u širokom rasponu obrambenih sposobnosti u kritičnim područjima, uključujući kiberobranu, zemaljsku, zračnu i pomorsku borbu, zaštitu svemirske imovine ili kemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu (KBRN) obranu. Pridonijet će prioritetima EU-a u pogledu sposobnosti, kao što su bolja informiranost o stanju kako bi se osigurao pristup svemiru i tehnologijama za budući glavni borbeni tenk. Primjerice, projektima MARTE i FMBTech okupit će se više od 70 industrijskih aktera i istraživačkih organizacija kako bi radili na projektiranju i sustavima za glavnu platformu borbenih tenkova koja će se upotrebljavati diljem Europe.“, navedeno je u priopćenju.

Podupirat će i strateški zračni prijevoz tereta koji je temeljni kapacitet za brzu potporu misijama diljem svijeta.

Na primjer, u skladu s prethodno financiranim projektom JEY-CUAS, E-CUAS će okupiti 24 korisnika iz 12 država članica i Norveške kako bi se unaprijedile obrambene tehnologije za borbu protiv bespilotnih zračnih sustava, kao što su bespilotne letjelice. U području zemljišnih kapaciteta, na temelju rezultata razvijenih u okviru Europskog programa industrijskog razvoja u području obrane, projektom SRB2 poboljšat će se novi sustav suspenzije za teška oklopna vozila. EDC2 rezultirat će prototipom europske patrolne korvete na temelju početnog nacrta izrađenog u okviru poziva ERF-a iz 2021. Istraživački projekt TALOS-TWO, s 19 sudionika iz osam zemalja, potaknut će europsku izvrsnost u području laserskog energetskog oružja.“, pojašnjeno je.

Entuzijazično sudjelovanje obrambene industrije EU-a, sa 76 posto više podnesenih prijedloga u usporedbi s prošlom godinom, ponovno pokazuje važnost Europskog fonda za obranu. MSP-ovi su registrirali posebno velik interes, što potvrđuje da je Europski fond za obranu i dalje vrlo privlačan manjim poduzećima i novim sudionicima u obrambenom sektoru. U ovom krugu Europskog fonda za obranu vidimo da se novim programom EU-a za inovacije u području obrane olakšava prilagodba civilnih tehnologija u obrambenom području i time povećava konkurentnost europske obrambene tehnološke i industrijske baze.“, poručila je Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba.

Prijenos civilnih inovacija u obranu

U okviru programa EU-a za inovacije u području obrane (EUDIS) u okviru programa ERF-a MSP-ovi, novoosnovana poduzeća i novi sudionici u obrambenom sektoru iskoristili su brojne mogućnosti predviđene u krugu financiranja ERF-a za 2023. Prvi put četiri projekta podupirat će prijenos civilnih inovacija u obranu. Osim toga, veliki projekt kombinirat će tehnološki razvoj s kratkoročnom tehničkom i financijskom potporom za do 60 novoosnovanih poduzeća i MSP-ova tijekom faze provedbe, čime će im se omogućiti jednostavniji i lakši pristup programu.

Komisija će sada započeti pripremu sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava s konzorcijima koji stoje iza odabranih prijedloga. Nakon uspješnog završetka tog postupka i donošenja odluke Komisije o dodjeli bespovratnih sredstava, sporazumi o dodjeli bespovratnih sredstava bit će potpisani prije kraja godine, a projekti će započeti suradnju. U narednim godinama ti će projekti suradnje biti ključni za oblikovanje budućeg okruženja europske obrambene tehnologije, poticanje prekogranične suradnje i jačanje inovacijskog kapaciteta europske obrambene tehnološke i industrijske baze.

Najavljujemo financiranje iz Europskog fonda za obranu za 54 projekta suradnje u području obrane u vrijednosti većoj od 1 milijarde eura. U okviru Europskog fonda za obranu potičemo industrije u svim državama članicama da pojačaju suradnju i inovacije u ključnim područjima i razviju potrebne obrambene kapacitete, uključujući kiberobranu, zemaljsku, zračnu, pomorsku borbu i svemir. Njime se pridonosi ispunjavanju naših potreba u području obrambene sigurnosti s obzirom na novo sigurnosno okruženje i priprema za vodeći položaj Europe u području tehnologije.“, poručio je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Europski fond za obranu težak skoro 8 milijardi eura

Europska obrambena industrija podnijela je do 22. studenoga 2023. godine 236 prijedloga za zajedničke projekte istraživanja i razvoja u području obrane kao odgovor na pozive na podnošenje prijedloga u okviru Europskog fonda za obranu (EDF) za 2023., u kojima su uzeti u obzir svi tematski prioriteti koje su države članice utvrdile uz potporu Komisije.

Podsjetimo, Europski fond za obranu ključni je instrument EU-a za potporu suradnji u području istraživanja i razvoja u području obrane u Europi. Nadovezujući se na napore država članica, njime se promiče suradnja među poduzećima svih veličina i istraživačkim akterima u cijelom EU-u i Norveškoj (kao pridruženoj zemlji). EDF podupire suradničke projekte u području obrane tijekom cijelog ciklusa istraživanja i razvoja, s posebnim naglaskom na projekte za razvoj najsuvremenijih i interoperabilnih obrambenih tehnologija i opreme Usto potiče i inovacije i prekogranično sudjelovanje MSP-ova. Projekti se odabiru nakon pozivâ na podnošenje prijedloga, definiranih na temelju prioriteta u pogledu obrambenih kapaciteta koje su dogovorile države članice u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike (CSDP), a posebice u kontekstu plana za razvoj kapaciteta (CDP). 

Europskom fondu za obranu dodijeljen je proračun od 7,953 milijarde EUR za razdoblje 2021. 2027., od čega je trećina namijenjena za zajednička istraživanja u području obrane radi rješavanja novih i budućih sigurnosnih prijetnji, a dvije trećine za sufinanciranje suradničkih projekata za razvoj kapaciteta. Za razvoj ili istraživanje disruptivnih tehnologija kojeimaju potencijal za stvaranje revolucionarnih inovacija u obrambenom sektoru namijenjeno je od 4 do 8 posto njegova proračuna. Donošenjem godišnjeg programa rada za 2024. u ožujku 2024. Komisija se obvezala uložiti više od 4 milijarde EUR iz proračuna ERF-a u zajedničko istraživanje i razvoj u području obrane.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari