Polovica europskih poduzeća koristi aplikacije za e-poslovanje, u Hrvatskoj znatno manje

Pixabay.com
Tehnologija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U 2023. prihvaćanje aplikacija za e-poslovanje razlikovalo se među klasama veličine poduzeća u EU-u, odnosno velike europske tvrtke više koriste aplikacije za e-poslovanje.

Aplikacije e-poslovanja koriste se za upravljanje resursima poduzeća (enterprise resource planning – ERP), informacijama o kupcima (customer relationship management – CRM) ili za analizu podataka (business intelligence software – BI).

Prema podacima Eurostata postojao je značajan jaz između malih i velikih poduzeća, koji je navodno bio veći za one koji koriste ERP ili BI softver nego za one koji koriste CRM aplikacije.

Postotak poduzeća s ERP-om kretao se od 38 posto za mala poduzeća do 86 posto za velika poduzeća (48 postotnih bodova (pp) razlika), odnosno od 11 posto do 63 posto (52 pp razlika) za ona koja koriste BI softver i od 22 posto do 61 posto (razlika od 38 pp) za poduzeća koja koriste CRM softver.

Upotreba softvera za e-poslovanje najveća u nordijskim zemljama i Belgiji

U 2023. polovina poduzeća u EU koristila je softver za e-poslovanje (ERP, CRM i/ili BI).

Među zemljama EU-a, udio poduzeća koja koriste takve aplikacije znatno je varirao, s najvišim 74 posto u Danskoj, 71 posto u Finskoj i 67 posto u Belgiji, do najnižih 24 posto u Rumunjskoj, 26 posto u Bugarskoj i 32 posto u Slovačkoj.

S 34 posto udjela poduzeća koje koriste aplikacije za e-poslovanje Hrvatska je također u grupi zemalja koje u tome zaostaju, odnosno tek se treba dostići europski prosjek.

6 Odgovora

  1. Pa naravno, kod nas ih vecina nema ni svoju web stranicu, ma cak ni fb ili ig profil 😬

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari