Raste doprinos svemirskih tehnologija globalnom gospodarstvu, u Hrvatskoj početak svemirske ere

Dani novih tehnologija, foto PR

Svemirske tehnologije će u narednom desetljeću imati izuzetno snažan utjecaj na rast globalnog gospodarstva, istaknuto je na konferenciji čija su središnja tema bile satelitske komunikacije, a tijekom koje su predstavljeni i rezultati mjerenja kvalitete mreža mobilnih operatora u RH.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) bila je u srijedu, 15. svibnja, domaćin konferencije Dan novih tehnologija, koja je u Zagrebu okupila brojne domaće i inozemne stručnjake. Središnja tema ovogodišnje konferencije bile su satelitske komunikacije, odnosno NTN mreže (Non-Terrestrial Networks), a HAKOM je predstavio i rezultate mjerenja kvalitete usluga u zemaljskim mrežama javnih pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj, koji su provedeni u ovoj godini.

S obzirom na predviđanja kako će nove generacije bežičnih komunikacija, odnosno daljnji razvoj 5G i 6G mreža, probiti granice sadašnjih zemaljskih sustava i ostvariti neprekinutu pokrivenost (seamless connectivity) upravo putem NTN mreža, cilj konferencije bio je istaknuti sve prednosti uvođenja satelitskih komunikacijskih tehnologija i predstaviti niz primjena u različitim područjima. NTN mreže obuhvaćaju GEO, MEO i LEO satelitske konstalacije, sustave platformi na velikim visinama (HAPS – High Altitude Platform Systems), sustave platformi na malim visinama (LAPS – Low Altitude Platform Systems) i mreže zemlja zrak (A2G – Air to Ground), a satelitske komunikacije, odnosno NTN mreže, trenutno se razmatraju kao bitna tehnologija za ostvarivanje pokrivenosti izoliranih područja u svjetlu razvoja 5G i 6G mreža.

Konferenciju je otvorio mr. sc. Mislav Hebel, zamjenik predsjednika Vijeća HAKOM-a, koji je istaknuo kako je fokus konferencije na rastućem utjecaju svemirske tehnologije na globalno gospodarstvo, koje je trenutno procijenjeno na 630 milijardi dolara, s očekivanjima da će narasti na impresivnih 1,8 bilijuna dolara do 2035. godine. Takav rapidan napredak ima utjecaj i na ostale industrije, od elektroničkih komunikacija, prometa pa sve do obrane i nacionalne sigurnosti.

-Zahvalni smo što možemo okupiti istaknute stručnjake na ovom području kako bismo pokušali istražiti na koji način najnovija tehnološka dostignuća mogu oblikovati budućnost naših komunikacijskih mreža i usluga. Ova konferencija nije samo prilika za razmjenu znanja i ideja, već i platforma za intenziviranje suradnje u tom području, s posebnim naglaskom na ubrzani rast svemirske industrije i potencijalne prilike za hrvatsko gospodarstvo. – istaknuo je Hebel te je dodao kako će HAKOM i dalje osiguravati regulatornu podršku kako bi omogućio učinkovito korištenje novih tehnologija za sve korisnike u Hrvatskoj.

foto: PR

Jaz između zemaljskog i satelitskog signala se smanjuje

Na konferenciji je o razvoju satelitskih komunikacija govorio Miro Vidoš iz ING servisa d.o.o., tvrtke specijalizirane za satelitske i bežične komunikacije, koja je razvijala mnoge satelitske sustave diljem svijeta, a čije su glavne djelatnosti antenski sustavi, podatkovne satelitske veze, satelitska telefonija i općenito bežične komunikacije. ING servis danas djeluje na šest kontinenta u više od 30 zemalja. Govoreći o povijesti tvrtke na čijem je čelu, Vidoš se osvrnuo i na razvoj tehnologija koje su korištene tijekom posljednje 24 godine, a koje su dovele do trenutačnih sustava koji se koriste i njihove primjene širom svijeta.

-Budućnost izgleda dobro. Širokopojasni pristup putem satelita nekada je bio moguć s brzinom od 15 Mbps, a danas s LEO-om nudimo 150 Mbps i više. Mobilnost je nekad bila specijalizirano područje s namjenskom opremom, ali danas LEO fiksni terminal s ravnim panelom ima mobilnost u srcu svog dizajna i može se koristiti i za mobilne i za fiksne aplikacije. Arktička i antarktička područja sada su puno dostupnija s punim rasponom usluga zbog pojave LEO sustava. Jaz između zemaljskog i satelitskog signala se smanjuje, moguća je izravna konkurencija, što je odlično za potrošače. Dolaze sjajne stvari u budućnosti. – istaknuo je optimistično u svom izlaganju.

O razvoju i uporabi flat panel antena za LEO i GEO satelite govorio je Tom Thorne iz tvrtke Kymeta, koji je istaknuo kako Kymeta otključava potencijal širokopojasne satelitske povezanosti, u kombinaciji s mobilnim mrežama, kako bi zadovoljila ogromnu potražnju za komunikacijom u pokretu.

-Naše antene s ravnim panelom, elektronički upravljane antene, temelje se na najnovijem istraživanju meta materijala i imaju najniži SWAP u industriji plus najbolje performanse u usmjeravanju i praćenju dok ste u pokretu. – istaknuo je Thorne te je predstavio brojne primjere primjene njihovih rješenja koje, među ostalima, koriste vojne i žurne službe različitih država. 

CroCube – početak svemirske ere u Hrvatskoj

O svemirskom poduzetništvu i potencijalima Hrvatske govorila je Daniela Jović iz tvrtke Spacemanic koja je ukazala na prilike koje pruža svemirska industrija, naglašavajući važnost satelita i satelitskih komunikacija. Naglasak izlaganja bio je na značaju sudjelovanja u svemirskim inicijativama za poticanje gospodarskog razvoja. Kao primjer još jednom je istaknuta CroCube misija, kao početak svemirske ere u Hrvatskoj. Njome se želi potaknuti tehnološki razvoj i stvaranje naprednog društva orijentiranog na prosperitet i inovacije. Projekt izrade, programiranja i lansiranja prvog nanosatelita u orbitu potaknutog hrvatskim znanjem i naprednim tehnologijama poznat je i kao ˝prva hrvatska kockica u svemiru˝ upravo zbog svog  prepoznatljivog oblika i izgleda; mali satelit u obliku je kocke, ukupne mase oko 1.1 kg. Bit će opremljen kamerom i radijskim odašiljačem, a misija mu je fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine. Fotografiranje Hrvatske obavljat će tri puta dnevno, a za vrijeme misije svi zainteresirani moći će uživo na službenoj stranici misije pratiti stanje i kretanje satelita te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok satelit vrši prelet nad Hrvatskom. Planirano lansiranje je u drugoj polovici ove godine, najvjerojatnije u listopadu.

-Svemirska industrija u jednom će trenutku biti najbogatija industrija i trebat ćemo pronaći tehnologiju na koji način se pomaknuti i koristiti resurse dostupne u svemiru. – kazala je Jović te dodala kako danas postoje dvije vrste svemirskih kompanija; one koje šalju nešto u svemir i one koje primaju, koristeći infrastrukturu koja već postoji. Bitno nam je znati što se događa ne samo u Svemiru nego i na zemlji, istaknula je navodeći kako će u jednom trenutku svaka tvrtka postati svemirska, a Svemir očekuje zlatna groznica. Moguće je već sada biti poduzetnik u RH i crpiti dostupna sredstava Europske svemirske agencije s kojom je nedavno potpisan ugovor o suradnji za CroCube.

O razvoju i primjeni softvera u satelitskoj industriji govorio je Marjan Patača iz hrvatske tvrtke Amphinicy Technologies, vodećeg svjetskog izrađivača softvera za tvrtke koje rade u satelitskoj industriji. Tvrtka zapošljava 80-tak inženjera, a već duže od dva desetljeća pruža sveobuhvatnu podršku satelitskim operaterima, proizvođačima opreme, teleportima i pružateljima multimedijskih i širokopojasnih usluga, dizajniraju sustav i razvijaju rješenja po mjeri. Ovom prigodom je predstavljena i Monica, softverski paket za nadzor i upravljanje izgrađen najnovijim tehnologijama koji pruža cjelovito rješenje za nadzor i kontrolu bilo koje vrste sustava, bilo da se radi o softverskom modulu ili fizičkoj opremi, a za projekt je potpisan i ugovor s Europskom svemirskom agencijom (ESA). Osim Monice, predstavljen je i Blink, softverski modem visoke brzine prijenosa podataka u stvarnom vremenu, posebno dizajniran za rad na komercijalnim standardnim poslužiteljima, bez prilagođenog hardvera.

foto: PR

Ako je nebo granica, što je onda sa svemirom

Na konferenciji je virtualno izlaganje održao David Goldman, potpredsjednik SpaceX-a za satelitsku politiku, koji je predstavio razvoj i posljednja dostignuća Starlinka. Starlink je prva i najveća svjetska satelitska konstelacija koja koristi nisku Zemljinu orbitu za isporuku širokopojasnog interneta koji podržava streaming, online igranje, video pozive i slično putem satelita u bilo kojem dijelu Zemlje.

Korištenjem naprednih satelita i korisničkog hardvera u kombinaciji s iskustvom s operacijama svemirskih letjelica i operacija u orbiti, Starlink korisnicima diljem svijeta pruža brzi internet s malom latencijom. Ukupno je do sada lansirano oko 5900 satelita, a taj će broj u budućnosti i rasti. Starlink posjeduje više od 60 posto satelita koji kruže oko Zemlje i dominantan je igrač na tržištu satelitskog interneta. Većina satelitskih usluga dolazi od pojedinačnih geostacionarnih satelita koji kruže oko planeta na 35.786 km.

Konferencija je zaključena panel diskusijom na temu “Ako je nebo granica, što je onda sa svemirom?” u kojoj su sudjelovali Daniela Jović (CroCube), Miro Vidoš (ING servis), Tom Thorne (Kymeta) i Marjan Patača (Amphinicy Technologies).

Performanse hrvatskih mobilnih mreža i dalje su vrlo visoke

U posebnoj sesiji, u sklopu konferencije, Igor Bedeković iz HAKOM-a predstavio je najnovije rezultate neovisnog mjerenja kvalitete mreža i usluga mobilnih operatora u RH. Predstavljeni su tako rezultati mjerenja performansi govornih i podatkovnih usluga, koji su prikupljeni mjerenjima u 31 gradu te na pet tisuća kilometara cesta i autocesta na području RH. Neovisno mjerenje provedeno je korištenjem jedinstvene metodologije za sve operatore, a za HAKOM ga je provela grčka tvrtka Commsquare Hellas LTD. početkom ove godine. Prikazani su detaljni rezultati za glasovne i podatkovne usluge, a dodatno i rezultati mjerenja u četiri najveća hrvatska grada. Rezultati mjerenja pokazuju su da su performanse hrvatskih mobilnih mreža i dalje vrlo visoke te da su operatori nastavili ulagati u razvoj i podizati prijenosne kapacitete i kvalitetu, uz istovremeno ulaganje u nove tehnologije.

Rezultati od lanjske i ove godine su neusporedivi zbog korištenja različitih parametara i nadopuna. Svi testovi su usuglašeni s operatorima, bili su upoznati s mjernim metodama, ali nije im bilo poznato vrijeme ni lokacija mjerenja. Tvrtka koja je radila mjerenja konstatirala je kako su hrvatski operatori među top 30 posto najboljih u EU, naglašeno je.

Detaljnije informacije i podaci o mjerenjima dostupni su na poveznici.

Videozapis cjelovite konferencije sa svim izlaganjima dostupan je na HAKOM-ovom YouTube kanalu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari