Na ‘Tjednu karijera’ predstavljena velika investicija u Sveučilište Sjever

Tjedan karijera, foto: PR

Otvoren je UNIN Connect Week Sveučilišta Sjever – mjesto gdje se spaja gospodarstvo i akademska zajednica koji donosi promjene na tržištu rada, a svojim bogatim programom studentima osigurava odlične mogućnosti za stjecanje korisnih saznanja, povezivanje s poslodavcima i otvaranje vrata u svijet nakon diplome.

Uoči otvorenja ‘UNIN Connect Weeka’ Sveučilište Sjever je potpisalo Ugovor o radovima na zgradama novog kampusa Sveučilišta u vrijednosti 4,5 milijuna eura. Planirana je rekonstrukcija i prenamjena dviju zgrada na lokaciji bivše vojarne 7. gardijske brigade Puma u Optujskoj ulici u Varaždinu. Rok izvođenja radova je 12 mjeseci po odobrenju Vlade, nakon kojih će se u novim prostorijama Sveučilišta provoditi nastava iz tehničkih smjerova, strojarstva, mehatornike, logistike i mobilnosti te geodezije i geomatike. Potpisivanju ugovora nazočio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan koji je amandman za ovu investiciju Vlade u Sveučilište Sjever i uputio u Sabor.

„Za Sveučilište Sjever kao i za sjever Hrvatske je jako bitno da se šire kapaciteti i jača infrastruktura, kako bi se mogao obrazovati veći broj studenata. Programi iz STEM područja koji se odvijaju na ovom sveučilištu izrazito su važni jer idu u korak s onime što gospodarstvo danas traži.“, rekao je ministar Habijan nakon potpisivanja ugovora.

“Ako gledamo da smo u digitalnoj strategiji zacrtali da Hrvatska ima 13 posto udio ICT sektora u BDP-u onda to mora pratiti i broj izvršitelja, odnosno broj zaposlenika u tom sektoru, a Sveučilište Sjever tome uvelike doprinosi.”, istaknuo je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

STE(A)M ključan za razvoj gospodarstva

Da tržište rada traži upravo talente iz STE(A)M područja i da tvrtke koje zapošljavaju te talente imaju konkurentsku prednost na globalnom tržištu – poruka je s otvaranja Tjedna karijera Sveučilišta Sjever koji traje do 17. svibnja u Sveučilišnim centrima Varaždin i Koprivnica.

„Sinergija visokog obrazovanja i gospodarstva jedna je od glavnih odrednica Sveučilišta Sjever, jer želimo naših više od 5000 studenata tijekom njihovog obrazovanja što bolje pripremiti za izazove i zahtjeve tržišta rada.”, istaknuo je na svečanom otvaranju ovogodišnjeg izdanja UNIN Connect Weeka rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković te dodao: “Iako imamo jako dobru zapošljivost smatramo da je presudno biti u korak s potrebama gospodarstva kada govorimo o stvaranju i kreiranju novih studijskih programa. Sve ono što radimo, radimo za korist naših studenata i za korist gospodarstva sjevera Hrvatske.”, zaključio je rektor Milković. 

Tri četvrtine studijskih programa Sveučilišta Sjever su iz STE(A)M područja. “STE(A)M obrazovanje promiče kritičko razmišljanje, način razmišljanja usmjeren na rješavanje problema i timski rad – ključne kompetencije za buduće radno okruženje, pa ne čudi visoka stopa zaposlenja naših studenata nakon diplome. Mnoge uspješne karijere studenata Sveučilišta Sjever započele su upravo na Tjednu karijera – događaju koji godinama uspješno spaja akademsku i poslovnu zajednicu.“, rekao je izv. prof. dr. sc. Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever.

Varaždinsko gospodarstvo među najjačim

Gospodarstvo Varaždinske županije već više godina je među najjačima u Hrvatskoj s najnižom stopom nezaposlenosti od svega 3 posto. Po vrijednosti izvoza prošle godine županija je bila druga u zemlji s 1,3 milijarde eura, a po vrijednosti BDP-a po stanovniku je u top pet županija.

„Poznato je da okosnicu našeg gospodarstva čini industrija, a za daljnji razvoj nisu nužne samo uspješna industrijska tranzicija i prelazak na digitalno i zeleno poslovanje, nego i jačanje drugih grana gospodarstva kojima će biti otvorena nova, kvalitetnija radna mjesta. Posebno je važno jačanje IT industrije, pa treba istaknuti da je upravo u našoj županiji prošle godine otvoren najveći podatkovni centar u Hrvatskoj.“, rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Gradonačelnik grada Varaždina, dr. sc. Neven Bosilj istaknuo je važnost uređenja jednog dijela Vojarne.  „Čestitam Sveučilištu Sjever ne samo na ovoj investiciji, nego i na ovom Tjednu karijera koji se organizira i povezuje akademsku i poslovnu zajednicu. Naši su poduzetnici u problemu zato jer nedostaje radne snage. Ovdje je odaziv koliko vidim odličan i već u studentskim danima bolji, odnosno najbolji studenti dobivaju ponude za svoja buduća zaposlenja.“, naglasio je gradonačelnik Bosilj naglasivši važnost partnerstva gospodarske i akademske zajednice.

Tjedan karijera otvoren je panelom “Zelena i digitalna tranzicija u funkciji jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva”.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari