Karipski otok jako profitirao uz pomoć umjetne inteligencije, postao lekcija za sve

Pixabay.com
Nove AI tehnologije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Karipski otok Anguille dobio je veliki fiskalni poticaj od registracija internetskih domena, umjetna inteligencija mu postala najveći poticaj prihodima.

Tehnologije umjetne inteligencije kao što je ChatGPT obećavaju da će potaknuti rast produktivnosti i inovacije na globalnoj razini. Također su generirali neobičan procvat u Angvili, britanskom prekomorskom teritoriju i članici Valutne unije istočnih Kariba, čija je internetska domena .ai s kodom zemlje postala omiljena među tehnološkim tvrtkama diljem svijeta. Od pokretanja ChatGPT-a u studenom 2022. godine, registracije naziva domena .ai skočile su u nebo—sa 144.000 registracija u 2022. na 354.000 u 2023. godini.

Samo u 2023., ovaj skok u registracijama .ai domena generirao je prihod od 87 milijuna EC$ (približno 32 milijuna US$) — nešto više od 20 posto ukupnog državnog prihoda za godinu. Ovo označava dramatičan porast u odnosu na prethodne godine, kada su se prihodi od registracija .ai domena kretali oko 5 posto. Gledajući unaprijed, vlada očekuje da će se prihodi od registracija .ai domena stabilizirati na oko 15 posto ukupnih državnih prihoda, kako se početni nalet registracija postupno usporava.“, istaknuo je u svojoj analizi Flavien Moreau, makroekonomist u MMF-ovom odjelu za zapadnu hemisferu.

rast registriranih domena i rast prihoda, izvor: MMF

Diversifikacija gospodarstva i jačanje otpornosti

S obzirom na to da Anguilla uvelike ovisi o turizmu, pri čemu turističke aktivnosti čine 37 posto BDP-a, procvat registracije domene .ai također igra važnu ulogu u diversifikaciji gospodarstva, čineći ga tako otpornijim na vanjske šokove.

Priča o Angvili nije jedinstvena među malim otočnim državama u razvoju, budući da su druge poput Tuvalua (.tv) imale koristi od povoljnih domena najviše razine koje je 1990-ih dodijelila Međunarodna telekomunikacijska unija. Iako je kapitaliziranje ove “virtualne donacije” predstavljalo izazov za druge, Anguilla je bila uspješna sa svojim modelom određivanja cijena, naplaćujući 140 USD za dvogodišnju registraciju domene. Ovaj model ne samo da potiče nove registracije, već također jamči stalan dotok prihoda od obnova, s obzirom da se oko 90 posto domena obnavlja nakon dvije godine. Istekle .ai domene također su se pokazale vrlo vrijednima; na primjer, domena “litigate.ai” prodana je na aukciji za 13.000 USD 2023. godine.“, naveo je Moreau.

Kao odgovor na ovu financijsku dobit, vlasti Anguille obvezale su se na razboritu fiskalnu strategiju, otplatu duga i davanje prioriteta kapitalnim izdacima. Injekcija sredstava od registracije domene .ai može koristiti ključnim infrastrukturnim projektima kao što je razvoj zračne luke. Vlada također planira uložiti te prihode u dugoročne, održive projekte u područjima poput obnovljive energije. Kao i kod mnogih karipskih susjeda, plavo gospodarstvo – uključujući održivo ribarstvo i očuvanje bioraznolikosti – ostaje srednjoročni fokus vlade.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari