Preporuke Gentilonija: Uklanjanje prepreka unutar tržišta, poticanje tržišta kapitala i upravljanje obrazovanjem

Paolo Gentiloni, foto: PR

Paolo Gentiloni, europski povjerenik za gospodarstvo održao je pripremni govor u kojem je najavio svoje predstavljanje ‘Komisijine proljetne gospodarske prognoze’. U njemu je istaknuo pozitivne pomake u europskom gospodarstvu, ali i upozorio na nedostatke na kojima treba poraditi kako bi unija postala što konkurentnija na današnjem globalnom tržištu.

„Kao što je predsjednik Euroskupine rekao, započeli smo s ažuriranim gospodarskim izgledima s dobrim vijestima. Kao što znate, gospodarstvo eurozone zabilježilo je bolji rast od očekivanog od 0,3 posto u prvom kvartalu godine – nakon vrlo teške 2023. godine. Inflacija i dalje pada, a naše tržište rada ostaje izuzetno snažno: 2023. gospodarstvo europodručja stvorilo je više od dva milijuna radnih mjesta.“, istaknuo je Gentiloni na početku pozitivne vijesti.

No potom je prešao i na negativne – spomenuvši kako nastavljamo ploviti opasnim vodama, s dva rata nedaleko od kuće.

„Također smo nastavili naše redovite rasprave o konkurentnosti u eurozoni, fokusirajući se ovaj put na to kako premostiti jaz u inovacijama s našim ključnim globalnim konkurentima. Da biste imali osjećaj razmjera izazova, dovoljno je pogledati pokazatelje potrošnje na istraživanje i razvoj, jedan posto manje od udjela Sjedinjenih Država u BDP-u. U smislu prijava patenata u ključnim tehnologijama i broja uspješnih start-upa.“, upozorio je istaknuvši kako je jačanje konkurentnosti putem inovacija i napretka znanja ključno, ne samo za ubrzanje rasta produktivnosti, već i za uspjeh u ključnim sektorima za zelenu i digitalnu tranziciju.

„Među političkim radnjama koje Komisija preporučuje u svojoj bilješci: uklanjanje prepreka unutar jedinstvenog tržišta, poticanje tržišta dioničkog i rizičnog kapitala – jedan od glavnih ciljeva Unije tržišta kapitala – i jačanje upravljanja obrazovanjem. Uloga EU-a također je ključna u poticanju mobilnosti, poboljšanju priznavanja kvalifikacija i pružanju financijske potpore za razvoj vještina.“, istaknuo je.

Gentiloni je naveo kako se razmatraju daljnji koraci za produbljivanje unije tržišta kapitala.

„Vidjeli smo ohrabrujuće obveze da pojačamo naše napore, nedavno od strane Europskog vijeća. Sada su nam potrebne te političke deklaracije koje će biti popraćene konkretnim akcijama na terenu. Zato što je CMU – ili „Unija štednje i ulaganja” kako su je nazvali Enrico Letta i Christian Noyer u svojim nedavnim izvješćima – ključan projekt za Europu da bi se mogla natjecati na globalnoj razini.“, najavio je Gentiloni gospodarski smjer kojim se želi ići.

4 Odgovora

  1. Samo što je industrijska proizvodnja pala u zadnjem razdoblju. I dalje jako zaostajemo kao EU za drugim globalnim gospodarskim silama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari