Nova pravila EU za investicijske fondove propisuju kad se mogu nazvati “održivi”

Pixabay.com
Zelena tranzicija, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Agencija za nadzor vrijednosnih papira Europske unije potvrdila je konačne smjernice o tome kada se investicijski fondovi mogu označiti kao „održivi“, a da ne budu optuženi za zelenaštvo.

Trilijuni dolara globalno uloženi su u promoviranje zelenih elemenata fondova, ali regulatori kažu da neki fondovi preuveličavaju tvrdnje o održivosti.

Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) rekla je da fond, koji u svom nazivu ima bilo kakve riječi povezane s okolišem, društvom ili upravljanjem (ESG) mora imati najmanje 80 posto imovine koja ispunjava ESG ciljeve, u skladu s obvezujućim elementima njegovog navedenog ulaganja strategija.

Nadzorno tijelo, prenosi Reuters, odustalo je od svog prvobitnog plana za prag od 50 posto za investicijske fondove koji sebe označavaju kao održive.

ESMA je priopćila da je umjesto toga odlučila uvesti obvezu da se u svakom trenutku „smisleno“ ulaže u održiva ulaganja, kada se u nazivu fonda koriste riječi povezane s održivošću.

Također je uvela novu kategoriju za uvjete povezane s tranzicijom, koja također uključuje minimalno pravilo od 80 posto, kako bi se izbjeglo kažnjavanje ulaganja u tvrtke koje dio svojih prihoda ostvaruju iz fosilnih goriva, čime se promiču strategije usmjerene na prelazak na zelenije gospodarstvo.

Cilj smjernica je osigurati da su ulagači zaštićeni od neutemeljenih ili pretjeranih tvrdnji o održivosti u nazivima fondova te pružiti upraviteljima imovine jasne i mjerljive kriterije za procjenu njihove sposobnosti korištenja ESG-a ili izraza povezanih s održivošću u nazivima fondova”, ESMA je rekla u priopćenju.

Upravitelji postojećih fondova imaju oko devet mjeseci za usklađivanje, dok će se novi fondovi morati uskladiti ranije.

Britanija, koja je sada izvan EU-a, uvest će od kraja svibnja svoje prvo posebno pravilo označavanja za borbu protiv zelenašenja u financijama, a regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama također su najavili poduzeli mjere.

6 Odgovora

  1. Neke stvari i procese svakako treba regulirati zakonodavnim okvirima, ali ponekad se dogodi hiperregulacija tržišta što nije dobro, kao što je u ovome članku najavljeno da je ESMA odlučila održive fondove staviti u kontrolirane uvjete EU zakonodavstva.. Trebaju pustiti ljude koji rade i proizvode na miru, što je više moguće…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari