Vlada RH: Novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena bit će donesen u ožujku

Hina
Sjednica Vlade RH, Zagreb, 29. veljače, 2024. Foto: hina/Zvonimir Kuhtić

Novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena bit će donesen u ožujku, najavio je danas, tijekom sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković, komentirajući Nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

„Ovaj zakon i daljnje mjere koje proizilaze iz njega naći će se i u novom paketu mjera, koji bi Vlada trebala usvojiti u ožujku 2024. godine“, rekao je Plenković.

Nacrtom prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je predstavio ministar financija RH, Marko Primorac, produžuje se stopa PDV-a od pet posto za isporuku prirodnog plina, ogrjev, pelet, briket i sječku do 31. ožujka 2025. godine.

„Na ovaj način pridonijet ćemo nižim cijenama energenata i tako pomoći građanima i gospodarstvu“, rekao je ministar Primorac.

U uvodu sjednice Vlade RH, premijer je komentirao i podatke koji se odnose na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) te rekao te ocijenio da su oni ohrabrujući.

„Rast u četvrtom kvartalu 4,3 posto, rast na razini 2023. godine 2,8 posto u potpunosti u skladu s procjenama i projekcijama Vlade i Ministarstva financija. Jednako tako, taj rast od 2,8 posto dobiva dodatno na težini ako znamo da je rast na razini EU 0,5 posto u 2023. godini. Naša je projekcija da će se gospodarski rast nastaviti i u 2024. godini“, rekao je Plenković.

Hrvatska je ostvarila i povećan broj investicija, pogotovo onih koji se financiraju iz proračuna EU, što, kako je rekao Plenković, dokazuje dobro pozicioniranje Hrvatske u Europskoj uniji. Danas je uplaćena i četvrta tranša sredstava EU prema Hrvatskoj, u iznosu od 163 milijuna eura.

Hina
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, Zagreb, 29. veljače 2024. Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Dokaz financijske stabilnosti i povjerenja u Vladu RH su i trezorski zapisi koji su nadmašili očekivanja. Ambicija je bila 250 milijuna za trezorske zapise ročnosti od 91 te oko 300 milijuna za trezorske zapise od godinu dana. Interes je ponovno nadmašio naša očekivanja. Prema sadašnjim podacima, uplaćeno je 930 milijuna eura za zapise, od strane građana, te još dodatnih 100 milijuna eura od institucionalnih ulagača. Za kratkoročne je tako uplaćeno 221 milijun a za dugoročne 708 milijuna eura“, rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo i važnost novog Zakona o strancima, koji je pušten u javno savjetovanje.

„Prijedlog ima nekoliko elemenata, a ono što je najvažnije su očekivanja privatnog sektora, potrebe na tržištu rada, naročito u graditeljstvu, ugostiteljstvu, turizmu i industriji gdje većina radnih dozvola koje su do sada izdane se i realno odvijaju u hrvatskom gospodarstvu. Zakon se mijenja kako bismo uskladili naše propise s plavom kartom na razini EU koja želi privući visokokvalificiranu radnu snagu“, rekao je premijer naglašavajući da je Hrvatska jedna od prvih država koja je regulirala pitanje digitalnih nomada.

Vlada RH je u Sabor uputila i prijedlog za ukidanje vodnog doprinosa, računajući da će time gospodarstvo uštedjeti 16,5 milijuna eura na godinu.

Ukidanjem vodnog doprinosa jedinice lokalne samouprave ostaju bez 812.905 eura godišnje. No, zbog ukidanja, proširit će se namjena korištenja prihoda od naknade za uređenje voda i za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura, a mjere obrane od poplava nastavit će se financirati iz prihoda od naknade za uređenje voda.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari