Vanjskotrgovinski deficit Hrvatske 1,2 milijarde eura, najviše skočio uvoz pića i duhana

Pixabay.com
Uvoz i Izvoz Hrvatske, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ukupan izvoz Republike Hrvatske za siječanj 2024., prema privremenim podacima, iznosio je 1,7 milijardi eura. Istodobno je uvoz iznosio 2,9 milijardi eura, te je vanjskotrgovinski deficit iznosio je 1,2 milijarde eura. Pokrivenost uvoza izvozom za siječanj 2024. bila je 58,5 posto, priopćio je Državni zavod za statistiku u privremenim podacima.

Ukupan izvoz Republike Hrvatske od siječnja do veljače 2024., prema Prvim rezultatima, iznosio je 3,6 milijardi eura, dok je uvoz iznosio 6,1 milijardu eura. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 2,6 milijardi eura. Pokrivenost uvoza izvozom od siječnja do veljače 2024., prema Prvim rezultatima, bila je 57,8 posto, navedeno je iz DZS-a.

Najveća robna razmjena Hrvatske ostvarena je na godišnjoj razini s Europskom unijom.

Najveći izvoz među državama EU Hrvatska je ostvarila s Italijom, Njemačkom i Slovenijom. Od zemalja obuhvaćenih Europskim udruženjem za slobodnu trgovinu (EFTA), najveći izvoz zabilježen je iz Hrvatske u Švicarsku, a od država potpisnica Sporazuma o slobodnoj trgovini srednjoeuropskih zemalja (CEFTA) na prvom mjestu je Bosna i Hercegovina, a slijede Srbija i Crna Gora.

Kad je riječ o izvozu iz Hrvatske na tržište zemalja OPEC-a, prema podacima DZS-a, najveći izvoz je prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Alžiru dok među ostalim državama koje su u Europi a nisu dio EU prednjači Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kada je riječ o uvozu, Hrvatska iz EU najviše uvozi iz Njemačke, Slovenije i Italije. Kad je riječ o državama EFTA-e, na prvom mjestu je Švicarska a kad je riječ o državama CEFTA-e, Hrvatska najviše uvozi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Od država OPEC-a Hrvatska malo uvozi, ponajviše iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libija, prema sada dostupnim podacima DZS-a, dok od ostalih država s europskog kontinenta koje nisu dio EU, prednjači Turska, a slijede Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hrvatska najviše uvozi strojeve i prijevozna sredstva, u siječnju 2024. vrijednost uvoza im je premašila 796 milijuna eura. U istoj kategoriji je ostvaren i najveći iznos, u siječnju 2024. je iz Hrvatske izvezeno strojeva i prijevoznih sredstava u vrijednosti od preko 436 milijuna eura.

Na godišnjoj razini najviše je porastao uvoz pića i duhana, zatim hrane i živih životinja te strojeva i prijevoznih sredstava. Zanimljivo je da je porastao i izvoz proizvoda u kategoriji piće i duhan, zatim strojevi i prijevozna sredstva te raznih gotovih proizvoda.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari